Dünya Başika’da kontrol peşmergede

Başika’da kontrol peşmergede

09.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tanklar ve zırhlı araçlar eşliğinde Başika’ya giren peşmerge güçleri, kasabanın kontrolünü tamamen ele geçirdi. Irak ordu birlikleri de Musul’da kent merkezine doğru ilerliyor. 12 mahalle ve 48 köy DAEŞ’lilerden kurtarıldı

Başika’da kontrol peşmergede

Musul’da ilerleyişini sürdüren Irak ordu güçleri ile DAEŞ grupları arasında çatışmalar sokak sokak sürerken Irak askerleri 12 mahallede kontrolü sağladı. Halk, çatışmalar sonrası evlerinden çıkarak askerleri sevinç gösterileri ile karşıladı. Çatışmaların devam etmesi nedeniyle DAEŞ’lilerin cesetleri hala sokaklardan kaldırılamadı. Başika’yı alarak Musul’a doğru ilerleyen peşmerge güçleri ise kaçmaya çalışan 12 DAEŞ’liyi etkisiz hale getirdi. Milliyet’in de izlediği Başika operasyonunda kasabaya tank ve zırhlı birlikler eşliğinde girerek kontrolü tamamen sağlayan peşmerge, DAEŞ denetimindeki köylere yöneldi.

Haberin Devamı

Dün Başika cephesinden Musul’a ilerleyen peşmergeler, diğer yandan kasabada arama tarama çalışması başlattı. Temizlik çalışması sırasında sabah saatlerinde hareketli dakikalar yaşandı. Musul yönüne doğru kaçmaya çalışan bir grup DAEŞ’li, peşmergeler tarafından fark edilince operasyon yapıldı. Beş DAEŞ’li etkisiz hale getirilirken yedi DAEŞ’li terörist, koalisyon uçaklarının bombardımanında öldü.

Başika’da kontrol peşmergede

Dönmeleri bekleniyor

DAEŞ’li grupların Başika’daki tünellerde saklanma ihtimali üzerine kasabada kapsamlı arama çalışması yapılıyor. Musul’un 20 kilometre kuzeyinde yer alan Başika, önceki gün 7 saatlik operasyonun ardından DAEŞ’den alınmıştı. Musul merkezine 12 kilometre mesafedeki Başika’da ağırlıklı olarak Ezidi Kürtler, Hıristiyan ve Sünni Müslümanlar yaşıyordu. DAEŞ’in işgali öncesi 47 köyü sınırlarında barındıran Başika’da 140 bin nüfus yaşıyordu. DAEŞ işgali sonrası kasabadan kaçan ailelerin yakın zamanda dönmesi bekleniyor. Kasabanın hemen üstünde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kampı yer alıyor. Kasabanın peşmergeler tarafından alınması ile Türk askerinin kasabada nasıl pozisyon alacağı da önümüzdeki günlerde netleşecek.

Haberin Devamı

12 mahalle geri alındı

Musul kent merkezine doğru ilerleyen Irak ordu güçleri, 12 mahalle ve 48 köyü DAEŞ’ten aldı. Koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği operasyonda, 202 DAEŞ’li öldürüldü. Kısa süre önce kurtarılan Musul’un İntisar mahallesine giren Irak askerleri, Musullular tarafından sevinç gösterileri ile karşılandı. Mahallenin yüzde 80’ninde kontrol sağlanırken, Irak güçleri kentin merkezine doğru ilerliyor.