Adana BASINDA SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 106. YILDÖNÜMÜ

BASINDA SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 106. YILDÖNÜMÜ

24.07.2014 - 12:23 | Son Güncellenme:

.

BASINDA SANSÜRÜN KALDIRILIŞININ 106. YILDÖNÜMÜ

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Cafer Esendemir, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki bazı maddelerin basın özgürlüğünü ortadan kaldırdığını savunarak, “Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller nedeniyle 'Basın Bayramı' niteliğini çoktan kaybetmiştir” dedi.
'Basında Sansürün Kaldırılışının 106. Yıldönümü” nedeniyle ÇGC yönetim kurulu üyeleri, önce Atatürk Anıtı'na, ardından Basın Anıtı'na çelenk bıraktı. Etkinliğe, çok sayıda basın mensubunun yanı sıra, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de katıldı. Önceki yıllarda bayram olarak kutlanan yıldönümünün son yıllarda dayanışma günü olarak kutlandığını söyleyen Cafer Esendemir, günübirlik ve basını geçiştirmeye dönük söylemler içerisinde kutlanan 'Sözde' bir bayramla karşı karşıya kaldıklarını öne sürdü.
Türkiye'de bayram kutlamasına vesile olacak bir ortam olmadığını ifade eden Esendemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu'ndaki bazı maddeler, basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaktadır. Düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engeller nedeniyle 'Basın Bayramı', niteliğini çoktan kaybetmiştir. Türk basını üzerindeki sansürün karanlığının 24 Temmuz 1908 yılında kaldırılmasından sonra kutlanan basın bayramları, son yıllarda sansür ve engellemeler nedeniyle önemini yitirmiştir. Her siyasi iktidar, seçim öncesindeki sözlerini unutarak, basının üzerindeki sansürü giderek artırmıştır. Medya kuruluşları ayrıştırılmış, yandaş ya da karşıt yakıştırmalarla birbirine hasım hale getirilmiştir.”
Sansür niteliğinde yasaların yanı sıra patronların uyguladıkları oto sansürün de özgür haberciliği büyük ölçüde ortadan kaldırdığını ileri süren Cafer Esendemir, yazdıkları haber ve yorumlar nedeniyle cezaevinde bulunan gazetecilere dikkat çekti.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise basına sansürün kaldırılışının yıldönümünde, 106 yıl öncesinden daha geride olduğunu gördüğünü belirterek, “Bugün ülkeyi yönetenlerin basının üzerinde uyguladığı baskıyı söylemeye gerek yok, yakından yaşayan ve bilen, siz değerli basın emekçilerisiniz. Ama her şeye rağmen onuruyla bu kutsal mesleği icra etmeye çalışan basın emekçilerinin önünde saygıyla eğiliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından ÇGC yönetim kurulu üyeleri, basın anıtındaki meşaleyi ateşledi.