Başınıza Gelen Olumsuz Olayın Suçlusu Kim?

İstenmeyen bir durum başınıza geldiğinde ne yapıyorsunuz? İlk aklınıza gelen nedir? Bakış açınıza göre zihniniz bir yorum yapar. Ya ders alıp bir şeyler öğrenmeye çalışarak krizi fırsata çevirmek ister ya da olumsuz bir bakış açısıyla soruna sorun eklemek ister.

Her iki bakış açısında da aslında niyet rahatlamaktır. Olumlu bir çıkarımda bulunarak düşünen bir zihin, farkındalıklı bir bilinçtir ve doğru yoldadır. Soruna sorun katarak bakan bir bakış açısı, suçlu arayarak rahatlamaya, haklı olmaya çalışan zihin ise kendisini haklı çıkartarak rahatlamaya çalışan ve farkındalığı olmayan bir bilinçtir. İstenmeyen olayla, kişiyle veya kendinizle ilgili bir yargıya varıp, suçlu arayan bir zihin işleyişiniz varsa tehlike çanları çalıyor demektir.

Haberin Devamı

Ego, iş başındadır ve kendini güçlü kılmak, beslemek adına radarlarını açmış, fıldır fıldır suçluya sorumluluğu yüklemek için çalışmaktadır. Egonuz sizi yönetmeye başlamıştır ve bunu bilinçsizce hızlı bir şekilde yapar. Başınıza gelenlerden dolayı kişileri, olayları suçlamak, sizi yerinize çiviler. Hayatınızla ilgili kurduğunuz cümleler hep "onun yüzünden böyle oldu, keşke öyle olmasaydı" diye başlar. Oysa sorumluluğu sadece kendinizde algıladığınızda " .... rağmen yaptım, aştım, değiştirdim" gibi cümleler kurarsınız. Yüzde yüz haklı olsanız bile, suçlama hayatınızdan enerji çalmaktan ve benzer bir şeyi hayatınıza çekmekten başka işe yaramaz. Bazen suçlamalar üzerine çalıştığım danışanlarımdan şunu duyuyorum: "İyi o zaman, ben mi suçluyum, tamam benim suçum olsun." Tabii ki öyle değil; neden bir suç ve suçlu arama ihtiyacı duyuyorsunuz? Kimse suçlu değil; çünkü ortada bir suç yok. Eğer suç dediğiniz şeyi ortadan kaldırırsanız zaten suçlu da olmaz.

Herkes, kendi kafasının içindeki programa göre (düşünce şekline göre) hareket ediyor. Herkes o an için kendine göre doğru, kendine göre haklı... Burada yapılacak şey, sorunlarımızı çözmek için kendi sorumluluğumuzu ele alıp, kendi gücümüzle olayların üstesinden gelebileceğimizi fark etmek. (Değişim Seansları sf. 70)

Haberin Devamı

Evet bugünde sizlere ‘’ Değişim Seansları’’ kitabımdan bir bölümle merhaba demek istedim JDevamını ve uygulamaları merak ediyorsanız kitabıma kitapçılardan ve online kitap satiş sitelerinden ulaşabilirsiniz.

Sevgi ve sağlıkla ilerleyin …

Arzu Bıyıklıoğlu

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu

www.arzubiyiklioglu.com

instagram @arzu.biyiklioglu