Bilecik BAŞKAN BOZKUR’TAN "KAYI BOYU DAMGASI" İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

BAŞKAN BOZKUR’TAN "KAYI BOYU DAMGASI" İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

29.11.2015 - 13:17 | Son Güncellenme:

.

BAŞKAN BOZKUR’TAN KAYI BOYU DAMGASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA:

Bilecik Kayı Boyu Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ehliman Bozkurt, H.Z. Osman’ın da kılıcında yer alan" Kayı Boyu Damgası" hakkında açıklamalarda bulundu.
Açıklamalarından önce Kayı Boyu’nun geçmişine değinen Bozkurt, Kayı Boyu’nun, Oğuzların 24 boyundan biri olduğunu söyledi. Kayı kelimesinin “ kuvvet ve kudret sahibi” demek olduğunu ifade eden Bozkurt, Kayı boyunun damgasının ise iki ok ve bir yaydan ibaret olduğunu söyledi. Bozkurt açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Gün Hanoğlu, Kayı’nın bu boyun ceddi olduğu söylenir. 20 sene hükümdarlık yapan Kayı’nın nesli, uzun yıllar bu makamda kalmıştır. Kayılar, Selçuklularla birlikte, fetih esnasında ve daha sonraları Anadolu’ya gelip, değişik bölgelerde yerleştiler. Osmanlı Devletinin kuruluşunda, esas nüveyi teşkil ettiler. Osmanlılar zamanında, Rumeli’nin fetih ve iskanına katıldılar. Sultan İkinci Murat, soyunun bu boya mensubiyetini göstermek için, sikkelerine, Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koydurmuştur. Sonraki padişahların bastırdıkları sikkelerde görülmeyen Kayı damgasının, Kanuni’ye kadar çeşitli eşya ve silahlar üzerine konulmasına devam edilmiştir.”
Bu damganın dört Halife’den birisi olan H.Z. Osman’ın da kılıcında bulunduğunu hatırlatan Bozkurt, “
"KILIÇ TOPKAPI SARAYI’NDA SERGİLENMEKTEDİR"
H.Z. Osman’ın, Topkapı Saray’ı Mukaddes Emanetler bölümüne sergilenen bir kılıcı vardır. Bu kılıç, daha Osmanlı İmparatorluğu kurulmadan önce, H.Z. Osman döneminden, Ertuğrul Gazi’nin eline Şeyh Edebali kanalıyla ‘kutsal bir işaret’ olarak teslim edilmiştir. Şeyh Edebali’nin eline geliş silsilesi ise Sultan Seyyid Hoca Ahmed Yesevi tarafından onu takip eden halifeleri vasıtasıyla ulaşmıştır. Ertuğrul Gazi, Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu, Osman Bey’in babasıdır. Şeyh Edebali ise, Osman Bey’in kayınpederidir. Hz. Osman’ın o kılıcının ‘mana sırlarını’ Osman Bey’e söyleyerek teslim etmiştir. Bu kılıcı, bizzat kılıç ustası Türk Sahabi yapmış Hz. Osman’a hediye etmiştir. Topkapı Müzesinde gidip gördüğünüzde kılıcın üzerindeki Kayı Boyunun işareti dikkatinizi çekecektir. Kayı Boyu’nun damgası kılıç üzerinde durmaktadır. Çıplak gözle net bir şekilde görülmektedir. Çünkü bu kılıcın ustası Kayı Boyundandır” diye konuştu.