Mersin Başkan Dinçer: "Esnafa Faizsiz Kredi Dönemi Başlasın"

Başkan Dinçer: "Esnafa Faizsiz Kredi Dönemi Başlasın"

03.02.2018 - 17:09 | Son Güncellenme:

.

Başkan Dinçer: Esnafa Faizsiz Kredi Dönemi Başlasın

Mersin Üç Ocak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, işini büyütecek, yatırım yaparak memleketine katkı sunacak olan esnaf ve sanatkarlara faizsiz kredi döneminin başlamasını beklediklerini söyledi.
Mersin Üç Ocak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Mevcut başkan Talat Dinçer ve ekibi, bir hizmet dönemi için daha üyelerinden güven oyu aldı. Burada konuşan Başkan Dinçer, 2011 yılında kurulan kooperatiflerince bugüne kadar yüzde 5 faiz oranı ve 5 yıl vadeli olmak üzere 700 esnaf ve sanatkara 20 milyar lira kredi kullandırdıklarını söyledi. Esnaf ve sanatkarlara düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullandıran tek finans kaynağının esnaf kefalet kooperatifleri olduğuna vurgu yapan Dincer, “Kredilerimizi kullandırırken üyelerimizi dosya masrafına boğmadan, en uygun şekilde kredi imkanı sunduk. Kullandırdığımız kredilerimizde batık kredimiz yok. Ortaklarımız kredilerini zamanında ödedi ve bizler her dönen krediyi yine esnaf sanatkarlarımıza tekrar kredi olarak sunduk” dedi.
Hükümetçe geçtiğimiz yıllarda KOSGEB kanalıyla ve EKK’ler aracılığıyla kullandırılan faizsiz kredilerde bölgedeki 56 kooperatif arasında en çok kredi dağıtan kooperatif olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Başkan Dinçer, “Faizsiz kredi de devletimizin hiçbir zararı yok. Çünkü EKK’ler kanalıyla dağıtılan her kredi, ödeme dönemi geldiğinde EKK’lerden anında kesiliyor. Bu bağlamda devletin hiçbir zararı yok. Alın teri ve el emeğiyle çalışan esnaf ve sanatkarlarımız ülke ekonomisinin temel direğidir. Bu direği ayakta tutmak hükümetlerimizin başlıca görevi. Bugün her esnafımız önce kendini çalıştırıyor. Yine çalışan her esnafımızın yanlarında bir iki kişi çalıştırdığı düşünülürse yurt genelindeki 2 milyon esnafın ülke ekonomisine ve istihdamına olan katkısı net olarak ortaya çıkar. Bundan hareketle esnaf ve sanatkarlarımız için artık faizsiz kredi dönemi başlamalı. İşini büyütecek, yatırım yaparak ülkesine katkıda sunacak esnaf sanatkarlarımıza artık faizsiz kredi imkanı tanınmalı. KOSGEB’te büyük kaynaklar var. Bu kaynağın reel sektör içinde çalışan esnaf sanatkarlarımıza aktarılması için hükümetimizden desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.
Amaçlarının esnafın kepenginin açık, vitrinlerin ışıklı kalması olduğunu kaydeden Dinçer, 2018 yılı itibarıyla plasman alamadıklarını dile getirerek, "Elimizde kredi için başvuran çok sayıda dosya var. Ancak plasman olmaması nedeniyle kredi kullandıramıyoruz. Şu an sadece geri dönüşlerle hizmet vermeye çalışıyoruz. Plasman imkanı sağlanır sağlanmaz esnafımıza kredi vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.