Manisa Başkan Geriter'den Yerel Yönetime Çağrı

Başkan Geriter'den Yerel Yönetime Çağrı

19.07.2017 - 14:35 | Son Güncellenme:

.

Başkan Geriterden Yerel Yönetime Çağrı

Manisa Esnaf Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Hasan Geriter, düzenlediği basın toplantısında Manisa’da kayıt dışı iş yapan esnaflarla mücadele için yerel yönetimlere çağrıda bulundu.
MESOB Başkanı Hasan Geriter, oda başkanlarıyla birlikte bası açıklaması düzenledi. MESOB Toplantı Odasında düzenlenen basın açıklamasında Başkan Geriter, kayıt dışı faaliyet yürüten esnaflarla ilgili konuştu. Manisa’da kayıt dışı esnaflarla ilgili çözüm üretilemediğini söyleyen Başkan Geriter, "Arabasını, seyyar tezgahını veya iki kasa alanın yaş sebze ve meyvesiyle şehrin en güzel, en görsel ve görüntülü yerlerinde başta karpuz ve meyve olmak üzere, ayakkabıdan giyime, zücaciyeden kuruyemişe, tatlıdan hırdavata kadar her türlü ürünü satmaktadır. Ayrıca sigortalı olarak çalıştığı halde eline bir pense bir tornavida alarak elektrik elektronik ve diğer sektörlerde tamir yapan kayıtdışı ticaret had safhaya çıkmıştır. Bugün bu işleri yapan, vergisini veren, ruhsatını alan, işyeri açan insanların, bu tür seyyar satıcılarla mücadele etmesi imkansızdır" dedi.

"Esnaflarımız kayıtlarını sildirecek"
Yetkililerin kayıt dışı esnaflara çözüm bulamadığı ve kendilerine bağlı olan esnafların da kayıtlarını sildirerek şehrin çeşitli noktalarında iş yapma durumuna geldiğini sözlerine ekleyen Geriter, Sorunlarına çözüm bulunamamasından şikayetçi olan üyelerimiz yaptıkları ihbarların dikkate alınmadığını, işlerinin ve kazançlarının iyice düştüğünü belirtirken, yetkililerin adeta kendilerinden çok seyyar satıcılara destek olduğunu iddia etmektedir. Gerekli denetimlerin yapılmaması ve önlemlerin alınmaması halinde daha fazla rekabet edecek güçlerinin kalmadığını ifade eden üyelerimiz, kendilerinin de kayıtlarını sildirerek şehrin çeşitli yerlerinde kayıt dışı olarak faaliyet göstereceklerini söylemektedirler. Türkiye’de ‘seyyar satıcı’ kavramı yanlış bilinmektedir. Gerçek seyyar satıcı, vergi mükellefi ve odaya kayıtlı, yeri yurdu belli olan, ekonomiye katkı sağlayan esnaftır" dedi.

"Devletin gelir kaybı oluyor"
Kayıt dışı esnafların vergi ödemediği için devlete de gelir kaybı oluşturduğunu dile getiren Geriter, "Kayıtdışı çalışanların çoğu da odalarımıza kayıtlı değildir. Devletimizin bu anlamda gelir kaybı çok büyük olurken, haksız rekabet yüzünden kayıtlı esnafımız da perişan olmaktadır. Belediyelerimiz denetimi sıkı tutmalı, periyodik olarak denetim yapılmalı.
Seyyar satıcılar, belirli bir sermaye ve beceriye gerek olmaksızın kentin en işlek sokaklarında bile kolayca etkinlikte bulunabilmekte ve kalitesiz, sağlıksız ve kaçak mal ve hizmetleri gelir düzeyi düşük geniş bir tüketici kitlesine ucuza sunabilmektedirler. Hatta kayıtlı sektörde çalışanlar karşısında üstün duruma bile geçebilmektedirler. Bu oluşum vergi gelirlerinin azalması, vergi adaletinin kaybolması, haksız rekabetin doğması ve sosyal güvenlik sisteminin bozulması gibi olumsuz etkiler yaratarak ekonominin geleceğini tehdit etmesi yanında, sağlıksız bir toplumun ve kentin oluşumunu da hızlandırmaktadır" diye konuştu.

Yerel yöneticilere seslendi
Kayıt dışı esnaflarla mücadele için yerel yönetimlere çağrıda bulunan Geriter, "Esnaf ve sanatkarlar olarak, hak ettiğimiz kazancı elde etmek üzere seyyarlarla mücadele etmek için başta yerel yöneticilerimizin ve bunlara ruhsat veren mercilerimizin bu konuda desteklerine ihtiyacımız var. Yoksa ülkemizin kanayan yarası olan kayıt dışı, Manisa’da da esnafımıza bir darbe vuracaktır. Esnaf ve sanatkarlarımız, bu işleri yapabilmek için, pek çok bürokratik engelle mücadele ederken bu insanlar, hiçbir sorumluluğu olmadan hijyen kurallarını hiçe sayan bir düzen içerisinde bu satışlarını yapmaktadır, Bu şekilde halkın sağlığıyla da oynamaktadırlar. Halkımızın bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor, çünkü ekonomik boyutu bizi ilgilendirirken sağlık boyutu da onları ilgilendiriyor. Esnaf ve sanatkarımızın hayati derecede önem arz eden bu sorunun çözümü noktasında, başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm Belediye Başkanlarımızı esnafın yanında olmaya, bizlere destek olmaya çağırıyoruz" dedi.