Gündem Başkan’ın arsenik itirafı belediyeyi karıştırdı

Başkan’ın arsenik itirafı belediyeyi karıştırdı

27.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur 60 mahalle de arsenikli su kullanıldığını açıkladı. Arseniğin cilt kanseri, kangren gibi hastalıklara yol açabileceği belirtilirken, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça konuyu Meclis’e taşıdı.

Başkan’ın arsenik itirafı belediyeyi karıştırdı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, itiraf gibi bir açıklamaya imza atarak kent genelindeki 60 mahallede vatandaşların arsenikli su içtiğini birçok mahallede ise nitrit ve nitratlı su kullanıldığını söyledi.
Uğur dün yaptığı açıklamada, “Bütün ilçelerin arıtma tesisi olsun istiyoruz. 890 kırsal mahallenin hiçbirinin arıtması yok. Hepsi dere deşarj. İçme suları arsenikli olan var, nitratlı olan var, nitritli olan var. Bütün ilçelerin su analizlerini de yaptırıyoruz. Arsenik anlamında sıkıntılar var. Balıkesir’de 60 mahallede arsenikli su var. Kırsal mahallelerimizdeki insanlar da sağlıklı su içmeli” dedi.

‘Çok ciddi bir rakam’
Balıkesir Su ve Kanalizsyon İdaresi de “Yapılan değerlendirme sonucu, uzun yıllardır kullanılmakta olan fakat bu türden bir envanter çalışması yapılmamış olan içme sularında arsenik kirliliğinin bulunduğu gözlemlenmiştir. Arseniğin yoğun olarak görüldüğü bölgeler genellikle maden sahalarının ve termal kaplıcalarının yaygın olduğu, içmesuyu kaynaklarının volkanik kayaçların ve sülfürlü cevher yataklarının çevresinde bulunduğu bölgelerdir” açıklamasını yaptı.
Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkililer ise sürekli su analiz ve ölçümleri yapıldığını kaydederek, kent merkezinde arsenikli su numunesi tespit edilmediğini bildirdi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise Meclise’e araştırma önergesi verdi. Havutça, “Balıkesir’de toprak ve su kirliliğine neden olan Gönen Çayı’nın durumuyla ilgili daha önce verdiğim iki önergeye henüz yanıt gelmedi. Başkanın görevi halk sağlığını korumaktır. 60 mahalle çok ciddi bir rakamdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Mecburen kullanıyoruz’
Balıkesir Tabip Odası Başkanı Fikret Şahin ise “Dünya Sağlık Örgütü, 10 mikrograma kadar arseniğin kabul edilebilir bir değer olduğunu açıkladı. Balıkesir’in bazı köylerinde arsenik oranı bu seviyenin üzerinde. Arsenik, cilt kanseri, kangren, diyabet gibi hastalıklara yol açabiliyor. Hamile kadınlarda düşük riski ve ölü doğumlara da neden oluyor. Suyun içerisinde nitrat ve nitrit olması ise kanalizyon karıştığının göstergesi” dedi.
Suyuna arsenik karışan köylerden biri olan 53 haneli Mecidiye Köyü Muhtarı Hüseyin Kurt da şunları söyledi: “Başka bir su kaynağımız olmadığından arsenikli suyu kullanmak zorunda kalıyoruz. Aynı sorun Kurudere ve Karacalar Köyü’nde de yaşandı 60 yaşına gelen bazı köylüler kansere yakalandı.”
Arsenikli su sorunu yaşayan 90 haneli Söğütçük Köyü Muhtarı Serdal Gökmen ise “Çeşme sularını kapattık ama evlerde arsenikli kuyu suyu akmaya devam ediyor. Mecburen kullanıyoruz. Suyun içilmemesi gerektiği konusunda anonslar yaptık. Herhangi bir salgın hastalık yaşamadık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

RİSK ALTINDAKİ KÖYLER

Arsenik giderme sistemi yapılacak köylerin listesi
Altıeylül İlçesi: Bozen Mahallesi
Bigadiç İlçesi: Beğendikler, İlyaslar ve Salmanlı Mahalleleri
Savaştepe İlçesi: Söğütçük ve Mecidiye Mahalleleri,
İvrindi İlçesi: Yağlılar Mahallesi
Altıeylül İlçesi: Konakpınar, Çınarlıdere, Ertuğrul,
Küpeler, Bereketli,
Karesi İlçesi: Davutlar, Ziyaretli
Ayvalık İlçesi: Mutlu, Beşiktepe
Balya İlçesinde: Koyunyeri
Bandırma İlçesi: Aksakal, Bereketli, Şirinçavuş,
Bigadiç İlçesi: İskele, Doğançam, Yolbaşı, Çamköy, Özgören, Emirler, Kayırlar, Esenli, Hamidiye, Bademli, Güvemçetmi
Dursunbey İlçesi: Hacıömerler, Turnacık, Saçayak
Gömeç İlçesi: Ulubeyler, Kubaşlar
Gönen İlçesi: Osmanpazarı, Gökçesu, Saraçlar, Bostancı,
Çotak, Yeniakçaçınar, Alaattin
Havran İlçesi: Tarlabaşı
İvrindi İlçesi: Akçaören, Mallıca, Gökçeyazı, Kınık, Büyükfındık
Kepsut İlçesi: Akçaköy, Sarıfakılar, Mahmudiye, Nusret, Beyköy
Manyas İlçesi: Esen
Savaştepe İlçesi: Kurudere, Karacalar
Sındırgı İlçesi: Eşmedere
Susurluk İlçesi: Sultançayır, Ömerköy