Kars BAŞKAN KARAÇANTA’NIN HALK OZANI ÇOBANOĞLU’YU ANMA MESAJI

BAŞKAN KARAÇANTA’NIN HALK OZANI ÇOBANOĞLU’YU ANMA MESAJI

25.03.2015 - 13:24 | Son Güncellenme:

.

BAŞKAN KARAÇANTA’NIN HALK OZANI ÇOBANOĞLU’YU ANMA MESAJI

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Aşık Murat Çobanoğlu’nun ölümünün 10. yılı münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
Murtaza Karaçanta, mesajında, “Ozanlarımız Kültürümüze büyük ışık tutmuş, büyük hizmetleri olmuştur. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramına katıldı. Artvin, Konya, Erzurum’da yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda ­değişik konularda­ söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti” dedi.
Başkan Karaçanta, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı. Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmaktadır.
Türkiye’nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa’dan İran’a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı. Kökeni, Orta Asya’daki Baksı geleneğine dayanan aşıklık, Türklerin inancı olan Şamanizm’den izler taşır.
Halk ozanları, toplumun değerlerini kuşaklar boyu tanıtmakta önemli aracı olmuş ve bunları kalıcı kılmışlardır. Halk ozanlarının doğaçlama saz çalıp türkü söyleme yetenekleri vardır. Halk ozanı veya âşık, Anadolu’da toplumun öncüsü olmuş bir gelenek, halka mal olmuş bir kültürdür. Yaşamını halkla birlikte idame ettiren ozan, sazıyla sözüyle halkın sesidir. Toplumdaki olumlu ya da olumsuz gelişmeler, ozanın sazına, sözüne ve sesine konu olur. Bu vesile ile Aşık Murat Çobanoğlu’nu ölümünün 10. Yıldönümünde rahmetle anıyorum.”