Çorum Başkan Külcü İspanya'da katı atık tesislerini inceledi

Başkan Külcü İspanya'da katı atık tesislerini inceledi

08.09.2016 - 15:25 | Son Güncellenme:

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, beraberindeki teknik heyet ile birlikte İspanya’da katı atık dönüşüm tesislerini inceleme gezisine katıldı.

Başkan Külcü İspanyada katı atık tesislerini inceledi

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, beraberindeki teknik heyet ile birlikte İspanya’da katı atık dönüşüm tesislerini inceleme gezisine katıldı.
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Çorum Katı Atık Yönetimi Projesinin, teknik destek ve denetim sözleşmesi kapsamında Çorum Belediyesi ve Çorum Belediyeleri Çevre Birliği kapasite geliştirme programı içerisinde İspanya’ya yapılan teknik çalışma gezisi kapsamında Barcelona’nın Vacarisses bölgesinde bulunan Coll Cardus bölgesel çevre yönetim merkezindeki eko parkta incelemelerde bulundu.
Coll Cardus tesisi yetkilileri ve teknik ekibi, tesisin işleyişi ile ilgili Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve beraberindeki heyete sunum yaptı. Çöplerin tesise girdiği andan itibaren geçtiği aşamaları önce maket üzerinde anlatan yetkililer, daha sonra tesisteki ayrıştırma ve depolama işlemleri ile ilgili sunum yaptı. Avrupa’nın en modern tesislerinden biri olan Barcelona Katı Atık Ayrıştırma ve Depolama tesisi gezisi sırasında Çorum Belediyesi heyetinin sorularını da cevaplayan yetkililer, sistemin işleyişinde karşılaştıkları sorunları ve bunlara ürettikleri çözümlerle ilgili açıklamalarda bulundular.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum’da inşaat çalışmaları başlayan Katı Atık Bertaraf Tesisi inşaatının tamamlanması ile birlikte Çorum’un çok önemli bir tesise kavuşacağını vurguladı. İspanya’daki teknik gezide özellikle Barcelona bölgesinde bulunan katı atık tesislerinin Avrupa’nın en modern tesisleri arasında yer aldığını ifade eden Başkan Külcü, böyle bir tesisi Çorum’a kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
“Tüm Çöpler Geri Dönüşüme Kazandırılacak”
İspanya’ya yaptıkları teknik inceleme gezisinin kendileri açısından çok faydalı geçtiğini belirten Başkan Muzaffer Külcü, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Katı Atık Tesisimiz tamamlanıp hizmete girdiğinde çöpler atık ayrıştırma tesisinde plastik, cam, karton, organik ve diğer türden çöpler olarak ayrıştırılarak ilgili bölümlerde geri dönüşüme kazandırılacak. Tesise gelen çöplerin büyük bir çoğunluğunu geri dönüşüme kazandıracağız. Çorum’da yapımı devam eden Katı Atık Bertaraf Tesisi içerisinde yer alacak olan sızdırmaz taban yapısı çöp sularının yeraltı sularına karışmasını önleyecek. Tesiste oluşacak olan çöp sızıntıları toplanacak ve sızıntı suyu arıtma tesisine gönderilecek. Ayrıca zaman içersinde oluşacak biyogaz da borular yardımı ile sahanın içerisinden toplanarak enerji üretim tesisine gönderilecek ve biyogaz enerji üretimi yapılacak” diye konuştu.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum Katı Atık Yönetimi Projesi ile ilçelerin çöplerinin de toplanacağını vurguladı. İlçelere ve beldelere yapılacak olan aktarma istasyonlarına çöplerin toplama araçları ile toplanarak Çorum’daki katı atık bertaraf tesisine götürülmek üzere daha büyük araçlara aktarılacağını belirten Külcü, “İspanya’ya yaptığımız teknik gezide ekibimizle birlikte Barcelona, Malaga, Granada, Cordoba ve Sevilla bölgesine geçerek burada bulunan aktarma istasyonlarını da yerinde inceledik. Çorum’da inşaatı devam eden tesis, ülkemizdeki sayılı tesisler arasında yer alacaktır. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.