Balıkesir Başkan Uğur'dan 6 Eylül Kurtuluş Günü Mesajı

Başkan Uğur'dan 6 Eylül Kurtuluş Günü Mesajı

05.09.2017 - 12:39 | Son Güncellenme:

.

Başkan Uğurdan 6 Eylül Kurtuluş Günü Mesajı

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, 6 Eylül Balıkesir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yıl dönümünde bir mesaj yayınladı.
6 Eylül Balıkesir’in düşman işgalinden Kurtuluşunun 95. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur Milli Mücadele yıllarında kanıyla, canıyla bağımsızlığımızın bedelini ödeyen aziz şehitleri ve gazileri rahmetle, minnetle andığını belirterek “Tarihi şanlı zaferlerle dolu aziz Türk milletinin iman gücüyle bir olunca hiçbir zincire boyun eğmeyeceğini, hiçbir engele izin vermeyeceğini gösterdiği büyük Kurtuluş Savaşı’nın en önemli safhalarından biridir. Her parçası kanla, canla dolu, savaşmaktan yorgun düşmüş Anadolu, 1. Dünya Savaşı sonrasında imzalanan ağır antlaşmalar bahane gösterilerek 1919’da işgal girişimine başladı. İlk olarak 15 Mayıs’ta İzmir’i işgale girişen Yunanlılar, 30 Haziran 1920’de de Balıkesir’e girdiler. Niyetleri bizi yok etmek, ülkemizi, milletimizi paramparça etmekti. Kahraman Balıkesir halkı böylesine zor zamanlarda, zulme karşı dimdik durdu. Okuma Yurdu ve Alaca Mescid toplantılarıyla düşman askerleriyle nasıl mücadele edileceğini istişare etmeye başladı. Alaca Mescid toplantısında şehrimizin ileri gelenlerinden 41 kişilik bir heyet seçildi ve böylece örgütlü direniş başlamış oldu. Balıkesir Milli Mücadelede ilk kurşunların atıldığı il olmanın yanında düzenlemiş olduğu 5 Adet Kongre ile de Milli Mücadelenin devleşen İli olmuştur. Balıkesir Alaşehir Kongreleri bu yıllarda yürütme ile ilgili önemli kararlar almış ve adeta milli bir hükümet gibi hareket etmiştir. Kongre, birliklere silah temin etmiş, cephelere asker sevk etmiş, aylık ödemiştir. Ve Nihai olarak Gazi Mustafa Kemal’in önderliğindeki kahraman askerlerimizden oluşan Türk Birlikleri, Yunanlılara karşı peş peşe elde ettikleri zaferlerin ardından Sakarya Zaferi ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile beraber Yunanlıların Sevr’i Türklere kabul ettirme hayalleri sona ermiş oldu. Ve 6 Eylül’de Balıkesir Yunan işgalinden kurtulmuştur" dedi.
Başkan Uğur, mesajını şu şekilde sonlandırdı: "Balıkesir, ülkesinin istiklali ve istikbali için varını-yoğunu canı pahasına bu vatan toprakları için feda etmeye hazır olduğunu tarihin her döneminde ispatlamıştır. Balıkesirli aynı inanç ve şuuru 15 Temmuz gecesi hain darbe girişimine karşı da göstermiştir. Başkomutanımızın meydanlara davet etmesi ile birlikte tüm Türkiye’de olduğu gibi Balıkesir’de de milli ve onurlu bir duruş sergilenmiştir. Balıkesir, bu cennet vatanın elde edilmesinde zorluklarla mücadele edilerek bugünlere gelindiğinin bilincindedir. Balıkesir’in her bir evladı, yetiştiği konum ve tarih itibariyle Kuvayi Milliye şuurunu yaşatmak için çalışmaktadır. Dün milli mücadele yıllarının kahramanları, şanlı ecdadımız hangi iç ve dış düşmanlarla mücadele etmişler ise; bugün bizlerde aynı maskeye bürünmüş hainler ile mücadele etmekteyiz. Dün nasıl bu hainlere geçit vermediysek bugün de bu hainlere asla geçit vermeyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Balıkesir’imizin ve ülkemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yıl dönümü kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, kanlarıyla hürriyetimizi temin eden tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle, rahmetle anıyorum. Balıkesirli hemşerilerimin 6 Eylül Kurtuluş gününü kutluyorum.”