Siyaset Başkanlık sisteminin 22 nedeni

Başkanlık sisteminin 22 nedeni

27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti başkanlık sisteminin neden zorunlu olduğuna yönelik çıkarttığı 22 başlığı teşkilatıyla paylaştı.

Başkanlık sisteminin 22 nedeni

Ak Parti Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, genişletilmiş il başkanları toplantısında “Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin detaylı bir sunum yaptı. Getirilen düzenlemelerin neler olduğu, “Anayasa değişikliğinin özü” ve “Düzenlemeyi gerekli kılan nedenler” başlıklarıyla anlatıldı.
21 maddelik, “Değişikliğin özü” başlıklı bölümde; yeni bir hükümet sistemi inşa edildiği ifade edilerek, “Cumhurbaşkanı, devletin ve yürütmenin başı olacak, yürütmedeki iki başlılık sona erecektir” denildi. Bakanlar Kurulu kararı yerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi olacağı anlatılan sunumda, “Kanun çıkarılması halinde Cumhurbaş-kanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecektir” ifadesine yer verildi. Değişiklikle partili cumhurbaşkanı yolu açıldığı da belirtilirken sunumdaki, “Cumhurbaşkanı’nın partisiyle ilişkisinin kesilmesi zorunluluğu kaldırılıyor. Böylece partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmiş olunacak. Yasağın kaldırılması, siyasal katılım hakkına getirilmiş engelin kaldırılması demektir” ifadesi de dikkati çekti.
‘Koalisyon ihtimali yok’
Sunumda düzenlemeyi “gerekli kılan” 22 neden de sıralandı. Türkiye’de anayasa sorunu olduğu, Türkiye’nin Osmanlı dönemi dahil beş anayasası olduğu kaydedilen sunumda, “Hemen hemen hepsi olağanüstü koşullarda ve darbe süreçlerinde hazırlanmıştır. Millet egemenliğinin sahibinden olmasından kaynaklanan hakkını hiçbir zaman kullanamadı” denildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sürekli krize yol açtığı ifade edilen sunumda, şunlar kaydedildi:
“Meclis’in cumhurbaşkanı seçememesi için gerekli her türlü manevralar yapılmış, hukuk skandalları ile seçimler engellenmeye çalışılarak, siyaset kurumu cumhurbaşkanını seçemiyor gerekçesi ile cumhurbaşkanlığı seçimleri darbelerin gerekçesi yapılmıştır. Önerilen sistemde kanun koyma yetkisi TBMM’nin tekelindedir. Meclis uygun ve gerekli gördüğü takdirde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenen alan veya konuda çıkaracağı kanunla düzenleme yapabilecektir. Böyle bir durumda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümsüz hale gelmektedir. Özetle düzenleyici norm koyma üstünlüğü Meclis’in tekelindedir. Güçlü parlamento diktatörlük eğilimlerine asla fırsat vermez. Günümüzde sistem krizinin olmamasının nedeni Cumhurbaşkanımızın kurucu lideri olduğu Ak Parti’nin parlamentoda çoğunlukta olması Başbakanımızla uyumlu bir çalışma sergilenmesidir. Şu andaki uyumun sonsuza kadar devam edeceği düşünülemez. Bu sistemde koalisyon ihtimali yoktur, istikrar vardır.”
Sunumda üniter yapının, Ak Parti’nin, “kırmızı çizgi”si olduğu da vurgulandı.