Ankara Başkentin Suyuna "Akıllı" Takip

Başkentin Suyuna "Akıllı" Takip

19.02.2018 - 12:17 | Son Güncellenme:

ASKİ bünyesinde kurulan Akıllı Yönetim Sistemleri Şubesince, içme suyunun kaynaktan arıtma tesisine kadar izlediği tüm yol takip edilecek kayıp ve kaçağın önüne geçilecek Yeni sistemle barajlardaki doluluk oranları ve arızalar da kontrol altına alınacak ASKİ Genel Müdürü Kınacı: "Akıllı Yönetim Sistemi ile yüzde 36 olan kayıp kaçak oranını 2019'da yüzde 25'e çekmeyi planlıyoruz. Şu an Ankara'nın su ihtiyacını 7 barajla karşılıyoruz. Barajların doluluk oranlarını bu sistemle takip etmek daha kolay olacak"

Başkentin Suyuna Akıllı Takip

ANKARA (AA) - ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, Ankara'nın içme suyunu takip için Akıllı Yönetim Sistemleri Merkezi kurduklarını belirterek, "Barajların doluluk oranlarını bu sistemle takip etmek daha kolay olacak. Böylece hangi barajdan ne kadar su çekebileceğimizi de görmüş olacağız." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Akıllı Yönetim Sistemleri Merkezi ile Başkent'in şebeke suyunu takip edecek.

ASKİ bünyesinde kurulan Akıllı Yönetim Sistemleri Şubesince, içme suyunun kaynaktan arıtma tesisine kadar izlediği tüm yolu takip ederek, arızalara anında müdahale edilecek.

Tüm verilerin tek bir alt yapı üzerinden yönetileceği merkezde, cadde ya da bir sokakta bulunan boruların katmandaki derinlikleri ve çaplarını gösteren coğrafi bilgi sistemi de izlenecek. Bu sayede alt yapı sorunlarının giderilmesi çalışmaları sırasında bir başka sistemin zarar görmesi de engellenmiş olacak.

Uzaktan sayaç okuma sisteminin devreye girmesiyle, Akıllı Su Kartı uygulamasına geçiş hızlanacak. "Akıllı vezne" uygulaması ile Ankaralılar cep telefonu ya da elektronik ortamda fatura ödemelerini yapabilecek.

Haberin Devamı

Akıllı Yönetim Sistemleri sayesinde, ilgili kamu kuruluşları, özel hizmet sektörü ve bankalarla koordinasyon sağlanarak, su işletimi ve yatırım maliyetleri asgari seviyeye çekilecek.

ASKİ'nin 20 yıldır kullandığı denetleyici, kontrol ve veri toplama amacıyla oluşturulan SCADA Sistemi de Akıllı Yönetim Sistemleri çerçevesinde yenilenecek.

- Ölçüm noktaları ve depolara ilişkin veriller güncellenecek

Ankara'da 55 pompa istasyonu, 93 su deposu, 95 ölçüm noktası, Kesikköprü hattında da 10 su deposu, 5 pompa istasyonu ve 53 adet ölçüm noktası bulunuyor. Akıllı Sistem sayesinde bu noktalardaki basınç, debi ve elektriksel değerler, su baskın alarm bilgisi, vana ve pompa durumu, arıza bilgilerinin toplandığı veri sistemi de güncellenmiş olacak.

Sistem sayesinde su kaynakları, iletim hatları, depolar, arıtma tesislerindeki değişimler ile kanalizasyon boruları ile atık su arıtma tesislerindeki işletme şartları aynı anda izlenebilecek.

- Kınacı incelemelerde bulundu

Akıllı Yönetim Sistemleri Merkezi'nde incelemelerde bulunan ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı, alt yapı sorunlarını nokta atışı ile tespit ederek hem zamandan hem de bütçeden tasarruf sağlayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

Kınacı, kentin suyunu doğru araçlarla kontrol altında tutmaya çalıştıklarını belirterek, "Basıncı 60'dan 80'e yükseltirsek nasıl bir değişim olur? Şebekenin değişik noktalarında nasıl bir değişimle karşılaşırız bunu artık tahmin edebileceğiz. Basıncı diyelim ki 30'a düşürdük bu takdirde nerelere su çıkacak, nerelere su çıkmayacak bunları görmemiz mümkün olabilecek." ifadelerini kullandı.

ASKİ Akıllı Yönetim Sistemleri Şubesi ile kaynaktan musluğa, evden arıtma tesisine kadar Ankara suyunu yakın takibe alacaklarını, merkez sayesinde kayıp ve kaçakları da önlemeyi amaçladıklarını belirten Kınacı, şunları bildirdi:

"Su kaynaklarının üretimi ve optimizasyonu, optimum kullanımı ile mevcut su kaynaklarından ne kadar su üretebileceğimizin takibini daha kolay yapacağız. Akıllı Yönetim Sistemi ile yüzde 36 olan kayıp kaçak oranını 2019'da yüzde 25'e çekmeyi planlıyoruz. Şu an Ankara'nın su ihtiyacını 7 barajla karşılıyoruz. Barajların doluluk oranlarını bu sistemle takip etmek daha kolay olacak. Böylece hangi barajdan ne kadar su çekebileceğimizi de görmüş olacağız. Şebekelerin izlenmesi, şebekelerde basınç hızı başta olmak üzere herhangi bir arıza meydana geldiğinde onların nerede yaşandığını da kolayca tespit edebileceğiz. Su kesintileri noktasında da takibimiz kolaylaşacak. Vanaların durumları anlık görülebilecek. Arıza durumlarında anında müdahale mümkün olacak."