Batman Basketbol Aşkı Engel Tanımıyor

Basketbol Aşkı Engel Tanımıyor

10.02.2018 - 11:24 | Son Güncellenme:

Batman Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncuları yaşadıkları sıkıntılara rağmen sporla yaşama tutunuyor Eve kapanmak yerine sporun engellilere sağladığı imkanlardan yararlanan sporcular, idmanlarını aksatmadan yapıyor, kilometrelerce yol katederek deplasmanda oynayacakları maçlara çıkıyor Takım oyuncularından Mesut Çiftçi: "Kaldığımız otellerde, maç yaptığımız salonlarda özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelliler zorluk yaşıyor, çünkü çoğu zaman engelli rampası bile olmuyor. Ama her şeye rağmen basketbolu büyük bir tutku ile oynuyoruz"

Basketbol Aşkı Engel Tanımıyor

BATMAN (AA) - SELMAN TÜR - Batman Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncuları yaşadıkları sıkıntılara rağmen büyük bir şevkle maçlara hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Batman'da 12 yıldır faaliyet yürüten kulübün oyuncuları yaşadıkları sıkıntılara rağmen sporla yaşama tutunuyor.

Eve kapanmak yerine sporun engellilere sağladığı imkanlardan yararlanan sporcular, idmanlarını aksatmadan yapıyor. Basketbol sayesinde sosyalleşen, yaşama olan bağlılıkları artan oyuncular, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün engelliler için tasarlanmış asansörlü otobüsü ile gece yola çıkarak deplasman maçlarına gidiyor. Kilometrelerce yol kateden takım, sahaya büyük bir heyecanla çıkıyor.

Engelli sporcular, deplasman yolculuğunda en büyük sorunu mola verdikleri bazı tesislerde engellilere göre düzenleme yapılmaması dolayısıyla yaşıyor.

- "45 lisanslı sporcumuz bulunuyor"

Kulüp başkanı Nasreddin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006'da derneği kurduklarını, 2007 yılında da sportif faaliyetlere başladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

"Çok zor şartlarda kurduk derneğimizi. İlk başlarda hasta sandalyeleriyle spor yapıyorduk. Bu sandalyeleri bile bulmakta zorlanıyorduk." diyen Kaya, kentte başvurdukları yerlerden destek alamadıkları için farklı arayışlara girdiklerini belirtti.

İstanbul'da Türkiye Engelliler Spor Eğitim ve Yardım Vakfının kulübe spor yapabilecekleri 8 tekerlekli sandalye gönderdiğini dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"Bunlar hasta sandalyelerine benzemez, özellikli ve sadece spor salonlarında kullanılabiliyor. 2007'de Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna başvurduk ve aynı yıl liglere katıldık. Beş sporcu ile başladık ama zaman ilerledikçe engelli bireylere ulaşmaya çalıştık. Şu anda 45 lisanslı sporcumuz bulunuyor."

Rakipleriyle aynı şartlarda maçlara hazırlanamadıklarını kaydeden Kaya, malzeme desteğine ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

- "Birçok zorlukla karşılaşıyoruz"

Tekerlekli Sandalye Basketbol 2. Ligi'nde mücadele eden takımın kaptanı Nuri Rökön, 10 yıldır basketbol oynadığını, tek isteğinin karşılaştıkları engellerin kaldırılması olduğunu söyledi.

Oyunculardan Reşat Sertkaya da engelli bir birey olarak eve kapanmak yerine spor yapmayı tercih ettiğini anlatarak, "Deplasman yolculuğunda birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Molada bir lokantaya gidiyoruz rampası yok, tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızı sırtımıza alıp çıkartıyoruz. Lavabo ihtiyacımız oluyor, lavabo merdivenli, basamaklı. Arkadaşlarımız çıkamıyor en büyük zorluklarımız bunlar." diye konuştu.

Haberin Devamı

- "Sporu büyük bir tutku ile yapıyoruz"

Mesut Çiftçi, kulüp bünyesinde 6 yıldır basketbol oynadığını, sporun engellilere başta sosyalleşme olmak üzere birçok bakımdan faydalı olduğunu dile getirdi.

Deplasmanlara giderken sıkıntılarla karşılaştıklarını anlatan Çiftçi, "Kaldığımız otellerde, maç yaptığımız salonlarda özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelliler zorluk yaşıyor, çünkü çoğu zaman engelli rampası bile olmuyor. Ama her şeye rağmen sporu büyük bir tutku ile yapıyoruz." ifadelerini kullandı.