Basketbol Basketbola taze kan

Basketbola taze kan

04.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Basketbol Federasyonu'nda çok kritik görevlere getirilen Barbaros Akkaş ile Samer Şenbayrak gelecek planlarını anlattı.

Basketbola taze kan

ÖZEL RÖPORTAJ - ÜMİT AVCI

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, hem erkek hem kadın basketbolunda ileriye dönük adımlar atacaklarını dile getirdi:

"Her şey mükemmel de yapılsa, takım sahada kazanamazsa bunlar gözükmüyor. Bu nedenle hem kadınlar, hem de erkeklerde olimpiyat vizesi almalıyız, bunu yapacak gücümüz var."

Sportif Direktör Akkaş, en büyük hedefinin elde edilen başarıları kalıcı hale getirecek adımlar atmak olduğunu söyledi, kendisini bekleyen olası eleştiriler için de ‘Hazırım’ dedi.

TBL Direktörü Şenbayrak ise basketbolun daha çok konuşulması ve daha geniş kitlelere ulaşması için çalışacaklarını belirtirken, çok değerli bir lige sahip olduğumuzun altını çizdi.

Türkiye Basketbol Federasyonu’nun yeni Sportif Direktörü Barbaros Akkaş ile Türkiye Basketbol Ligi Direktörü Samer Şenbayrak, Milliyet’in sorularını yanıtladı, yeni görevlerinde belirledikleri yol haritaları ile projelerini anlattı.

Haberin Devamı

Söze önce Akkaş ile başladık...

Üst düzey basketbolculuk geçmişi olmayan Barbaros Akkaş neden burada sorusu her zaman sorulacak, ilk sıkıntılı süreçte daha çok dile getirilecek? Bunlara hazır mısın?
- “Her zaman hazırım. 1994’ten bu yana idarecilik yapıyorum, 2000’den beri de federasyondayım. Milli Takımlar’da her düzeyde görev yaptım. Gelişmemde çok önemli katkısı olan Doğan (Hakyemez) Ağabey, 2006’da ayrıldıktan sonra milli takımlar idari menajeri oldum. Hem 2001 Avrupa Şampiyonası’nda, hem 2010 Dünya Şampiyonası’nda A Milli Takım idarecisi olarak sahadaydım. Bugün de Başkanımız ve yönetim kurulumuzun aldığı kararla bu noktaya geldim. 38 yaşında böyle bir konuma gelmek gurur verici.”

Önce Sportif direktörlük görevini açar mısın, neler var bunun içinde?
- “Kadın ve erkek milli takımlarının tamamı. 12 Dev Adam basketbol okuları, 3x3 sokak basketbolu, dış ilişkiler ve alt yapı faaliyetleri. Yeni bir yapı, yeni bir ekip kurma çalışmalarımız var. Hedeflerimiz yüksek. Geçtiğimiz günlerde Ergin Hoca’ya da söyledim; bizim önümüzdeki 10-15 sene, A Milli Takımımız’ı oluşturacak oyuncular büyük oranda belli. Kısa vadede de hemen hem erkek, hem kadın milli takımımız ile 2015’te alacağımız neticelerle olimpiyatlarda boy göstermesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Geri adım atmayız’

Erkekler tamam da kadınlarda şu aşamada biraz zor değil mi bu?
- “Orada da yeni bir yapılanmaya gideceğiz. Alt yapılardaki ilk hedefimiz geçen yıl Division B’ye düşen genç takımımızı tekrar A’ya çıkarmak. Kısa süre içerinde iyi bir yapılanma ile aynı başarılı yakalamak istiyoruz. Burada geri adım atmamız mümkün değil. Geçtiğimiz yıllarda kadın milli takımlarımızın da alt yapılarda önemli neticeleri var. Bunu sürekli hale getirmek istiyoruz. Benim asıl sorumluluğum, jenerasyonlar arasında boşluk olmamasını sağlamak.”

Milli takım vitrin, peki diğer hedefler?
- “3x3 organizasyonunda Avrupa’nın çok önünde hareket ederek bu yıl okullar kapanmadan 30 ilde yapmak istiyoruz. Bununla ilgili çalışmalar başladı. Bu yıl Eylül ayına kadar 40, 2016 yılında ise 81 ilde gerçekleştirme hedefindeyiz. Bu şekilde basketbolu sokakta daha çok oynanır hale getireceğiz. 12 Dev Adam Spor Okulları’nda da devam eden bir düzen var. Gelecek yıl, birinci lig kulüplerinin çok aktif olduğu büyük şehirler dışında her ile, hatta bazı ilçelere taşıyacağız. Türkiye’yi 9 bölgeye ayırıp, bölge milli takımlarını kurmak, milli takım antrenörlerinin yetişmesini sağlamak istiyoruz. Bu şekilde o bölgelerdeki çocukları çok daha iyi tarayarak, gelişimlerini takip ederek, zaman zaman aynı merkezlerde toplayarak bundan sonraki yılların da zeminini hazırlarız.”

Haberin Devamı

‘Baturalp önemli’

Peki güncel konular... Türk antrenörlerin durumu, antrenörler derneğinin yabancı olayına tepkisi...
- “Ligler direktörlüğü mutlaka bununla ilgileniyordur. Mehmet Baturalp ağabey zaten bazı önerilerinin olduğu, birlikte çalışmalar yapabileceğimiz söyledi. Kendisi bizim için çok önemli bir isim. Hem ağabeyimiz, hem Türk Basketbolu’nun büyük emekçilerinden. Her şeye tabii ki açığız. TÜBAD’ın açıklamasına gelince; şanssızlık olduğunu düşünüyorum. İBB’nin transferi sırasında böyle bir açıklama yapıldı ama aynı zamanda benzer değişikliği Tofaş yaptı. Ben gelen antrenörlerin benchlerini yabancı antrenörlerle doldurması eleştirisine katılıyorum. Gelen ismin beraberinde bir kişi getirmesi taraftarıyım ama onun yanındakiler, bence de bizim ülkemizde bu işe emek veren insanlar olmalı.”

Haberin Devamı

Arkadaşımız Ümit Avcı’ya konuşan Akkaş, “Hiç kimse biz federasyona derdimizi anlattık da dinlemediler diyemez. Yıllardır gelen her öneriyi dinledik, bundan sonra da aynısı olacak” dedi.

Başarı için iletişim!

Türkiye Basketbol Ligi Direktörü Samer Şenbayrak ise ellerinde çok değerli bir marka olduğunu, bunu nasıl daha yukarı taşıyabileceklerinin planlamasını yaptıklarını söyledi.

Öncelikle kendinizi tanıtarak, yeni göreviniz hakkında bilgi verir misiniz?
- “Uzun yıllar milli takımlar da içinde olmak üzere basketbol oynadım. Basketbolu bıraktıktan sonra da yöneticilik alanında kendimi geliştirmek istedim. 2001 Avrupa Şampiyonası’ndan başlayarak, 2010 Dünya Şampiyonası’ndaki şehir direktörlüklerim, 2014 Kadınlar Dünya Şampiyonası’ndaki görevlerim oldu. Uluslararası deneyimlerimiz oldukça fazla.”

Ligler direktörlüğü ile TBL Direktörlüğü de ayrıldı. Sizin TBL direktörü olarak ilk değiştirmek-geliştirmek istediğiniz nedir?
- “Türkiye Basketbol Ligi, hem naklen yayın anlaşmaları, hem de sponsorluk anlaşmaları nedeniyle özel ilgi-alaka gösterilmesi gereken bir lig durumundaydı. Buradan hareketle yeni bir ekip oluşturuldu. Ben başarının iletişimden geçtiğine inanıyorum. Göreve gelir gelmez TBL’nin önemli bir değeri olan kulüplerle toplantılar yaparak bir yol haritası belirledik. Hep birlikte nasıl bu işi büyütürüz, uyum içinde çalışırız ve elimizdeki bu değerli markayı nasıl yukarıya doğru taşırız diye düşündük, yeni bir planlama stratejisi de belirledik.”

‘Gelirler yükselmeli’

Siz 12 Dev Adam Okulları direktörlüğünde Anadolu’yu fazlasıyla tanıdınız? Ligimizi daha yaygın hale getirmek mümkün olur mu?
- “Basketbol, Anadolu’da ne kadar farklı merkezde oynanırsa o kadar ligin popülerliği artacaktır. İkinci Lig’deki güçlü kulüplere baktığımızda tabii ki farklı şehirlerin de işin içine gireceği görülüyor. Ancak sıkıntı maddi olanaklar. Sponsorlar, Anadolu kulüplerine destek konusunda çekimser davranıyor. Bizim yapmamız gereken kulüplerin kendi olanaklarını, gelirlerini yükseltmek, naklen yayın ve sponsorluk gelirleriyle ayakta durmalarını sağlamak.”

En iyisi için uğraşıyoruz

Böyle bir ligin isim sponsorunun olmaması bir prestij kaybı değil mi?
- “Böyle değerlendirilebilir ama biz uzun süreli ve en iyisi olması için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl kulüplerin de onayı alınarak ligin medya ve sporsorluk hakları uluslararası bir firma olan ‘Infront’a satıldı. Basketbol Federasyonu olarak bize zaten garanti bir para üzerine anlaşma yapıldı. Kulüplere yüzde 50 oranında gelir artışı sağlandı. Dolayısıyla kulüplerin maddi bir kaybı olmadı. Infront’un iddiası uluslararası firmaları da işin içine çekmek. Şu anda ülkenin de en büyük markalarından bir kaçıyla görüşmelerimiz sürüyor.”

3 yıllık bir yayın anlaşması yaptık. Digitürk ve NTV Spor ile anlaşarak her hafta 6 maç yayınını garanti ettik. Şifresiz kanaldan yayın da lige ayrı bir değer katacak.

Yazarlar