Gündem Başvuru hakkını kötüye kullanana 500 lira ceza

Başvuru hakkını kötüye kullanana 500 lira ceza

13.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

AYM, hak ihlali yaşadığı iddiasıyla başvuran vatandaşa, iddiasının aksine karar düzeltme başvurusunun kendisine tebliğ edildiğini tespit edince, başvuru hakkını kötüye kullandığı gerekçesiyle para cezası verdi

Başvuru hakkını kötüye kullanana 500 lira ceza

Anayasa Mahkemesi (AYM), tarafı olduğu bir davada Yargıtay’ın, karar düzeltme talebi olmamasına rağmen, önceki kararını değiştirdiği iddiasında bulunan başvurucuya sürpriz yaptı. Uğradığını iddia ettiği zararların karşılanması umuduyla AYM’ye başvuran M.G.U., iddiasının aksine karar düzeltme başvurusunun kendisine tebliğ edildiği ve buna karşı cevap hakkını kullandığı ortaya çıkınca, “başvuru hakkını kötüye kullandığı” gerekçesiyle 500 TL para cezasına mahkum edildi.

Haberin Devamı

M.G.U., Kadıköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açılan davada, davacı C.U., M.G.U.’nun iki adet çeki haksız biçimde alarak doldurduğunu ileri sürerek mahkemeden M.G.U’ya borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istedi. Ancak C.U., yargılama devam ederken davadan feragat edince Kadıköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi feragat nedeniyle davanın reddine karar verdi. Bunun ardından M.G.U., Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açtığı alacak davasında, C.U.’dan borcu karşılığında aldığı çekin karşılıksız çıkması üzerine icra takibi başlattığını ancak çekin zamanaşımına uğradığının tespiti üzerine takibin iptal edildiğini belirterek, borç olarak verdiği paranın ticari faizi ile birlikte tahsilini talep etti.Mahkeme de bu talebi kabul etti. Temyiz incelemesini yapan Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de ilk derece mahkemesinin kararını onadı.

Haberin Devamı

Karar düzeltme

Ancak C.U.’nun yaptığı karar düzeltme istemi üzerine daire, C.U.’nun feragat ettiği davadaki çeklerle bu davadaki birinin farklı olduğunun farkına vardı ve mahkeme kararını bozdu. Mahkeme de yaptığı yeni yargılamada Yargıtay’ın bozma kararına uydu ve M.G.U.’nun açtığı davanın reddedilmesine karar verdi. Bu karar yeniden Yargıtay’a geldi ve 13. Hukuk Dairesi’nce onandı. M.G.U.’nun yaptığı karar düzeltme talebi de reddedildi ve karar kesinleşti. Bunun üzerine M.G.U., AYM’ye başvurarak Yargıtay’ın, tarafların talebi olmadan kendiliğinden karar düzeltme incelemesi yaptığını ve incelemesinde “feragat”a ilişkin kanun hükümlerini yanlış yorumladığını, ilk derece mahkemesi tarafından da bu yoruma uyulduğu için hakkaniyete aykırı olarak talebinin reddedildiğini ileri sürdü. M.G.U., bu nedenle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek tazminat talep etti.

‘Başvuru reddedildi

AYM’ye görüş bildiren Adalet Bakanlığı ise iddianın aksine, davalı tarafın karar düzeltme talebinde bulunduğunu, başvurucunun da davalının karar düzeltme dilekçesine karşı cevap hakkını kullandığının tespit edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine AYM başvurucu M.G.U.’nun ihlal iddiasını kabul etmediği gibi M.G.U.’ya “başvuru hakkını kötüye kullandığı” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi iç tüzüğü uyarınca 500 TL disiplin cezası verilmesine karar verdi.