Düzce "Batı Karadeniz'in Efes'i"Nde Kazı Çalışmaları Başladı

"Batı Karadeniz'in Efes'i"Nde Kazı Çalışmaları Başladı

22.07.2017 - 13:15 | Son Güncellenme:

Düzce'nin Konuralp bölgesinde bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmalarına start verildi İl Kültür ve Turizm Müdürü Budak: "Bölgenin tarihi değerleri açısından çok önem verdiğimiz bir kazı" Kazı Başkanı Önemli: "Burası Batı Karadeniz'de ayakta kalmış, kısmen korunmuş tek antik tiyatro. O yüzden herkesin gözünün üzerinde olduğu bir tiyatro"

Batı Karadenizin EfesiNde Kazı Çalışmaları Başladı

DÜZCE (AA) - "Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Düzce'nin Konuralp bölgesindeki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde, bu yılki kazı çalışmaları başladı.

Haberin Devamı

Aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları ve kemerli geçitleriyle varlığını koruyan antik tiyatro, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların da yer aldığı antik kent bölgesinde başlayan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Düzce Valiliği, Düzce Üniversitesi (DÜ) Arkeoloji Bölümü, Konuralp Müze Müdürlüğü ve Düzce Belediyesi'nin destekleriyle sürdürülüyor.

Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaklaşık 4 yıldan bu yana çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, alandaki çalışmaların gönül birliği içerisinde titizlikle yürütüldüğünü söyledi.

Budak, "Bölgenin tarihi değerleri açısından çok önem verdiğimiz bir kazı." dedi.

Konuralp Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Züleyha Kartal Önemli de yaz sezonu kazı çalışmalarına, 2015'te rastlanan antik çağlarda tiyatroya ziyaretçilerin giriş yaptığı kapının girişinden başladıklarını anlatarak, orijinal zeminini bulmak amacıyla burada bir açma yaptıklarını kaydetti. Önemli, orijinal zemini bulduktan sonra orkestra alanına doğru devam edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bölgenin böyle bir yapıya sahip olduğu için çok şanslı olduğuna değinen Önemli, şöyle konuştu:

"Burası Batı Karadeniz'de ayakta kalmış, kısmen korunmuş tek antik tiyatro. O yüzden herkesin gözünün üzerinde olduğu bir tiyatro. Kocaeli gibi yakın illerimizdeki tiyatroların tamamı tahrip olmuş. Şu an üçte biri ayakta. Yapacağımız kazılar sonrasında 3'te 2'lik kısmının restorasyon ile birlikte gün yüzüne çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu çalışmaların biraz zamana ihtiyacı var."

- "Bu kazı bizi heyecanlandırıyor"

DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bilir, kazı çalışmaları yaptıkları kentin, oldukça büyük olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Geniş arazi ve tiyatro ile bölgenin özellikle Roma İmparatorluğu dönemindeki refah düzeyi hakkında bilgi edinebiliyoruz. Tiyatronun batı girişindeki çalışmalarımızla geleceğe yönelik çalışmaların ilk adımını atmış olacağız. Kazı, arkeologlar için çok önemli. Antik kent deyince tiyatrolar, ilk akla gelen yapılardır. Bu kazı bizi heyecanlandırıyor. Burasının, antik kaynaklarda çok fazla bahsedilmeyen ancak büyük mimarisi ile Karadeniz ticaretinde söz sahibi bir kent olduğunu anlıyoruz. Bunları da diğer kentlerde bulunmuş olan çeşitli meslek gruplarına ait kişilerin mezar taşlarındaki yazılardan anlayabiliyoruz."