Dünya Batı Şeria'da sivil gerginlik

Batı Şeria'da sivil gerginlik

14.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Kudüs kararının ardından özellikle Batı Şeria ve Gazze’de protesto gösterileri sürerken, Ramallah’ta “sivil giyimli  özel birliklerin” Filistinlileri gözaltına alması tepki çekti

Batı Şeriada sivil gerginlik

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararının ardından, başta Doğu Kudüs olmak üzere, Batı Şeria’nın çeşitli yerlerinde ve Gazze sınırında başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Batı Şeria’nın Ramallah, Beytüllahim, El Halil ve Nablus kentleri dün bir kez daha Filistinlilerin ABD’nin Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıma kararını protesto amacıyla düzenlediği gösterilere sahne oldu.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail askerlerinin gösterilere müdahalesinde 16 kişi plastik, 2 kişi gerçek mermiyle yaralandı. Açıklamada, 29 Filistinlinin de göz yaşartıcı gazdan etkilendiği kaydedildi.

Filistinli kılığında

Bununla birlikte Ramallah’ın Beyt-İl bölgesindeki protestolarda, Filistinlilerin arasında çok sayıda “yüzleri Filistin bayrağıyla gizlenmiş” İsrail askeri olduğu ortaya çıktı. Çok sayıda gösterici, yüzleri kefiye ve Filistin bayrağıyla sarılı silahlı İsrail askerleri tarafından gözaltına alındı. Görgü tanıklarına göre, “Mustaribin” diye bilinen sivil giyimli gizli operasyon birimine bağlı İsrail güçlerince gözaltına alınan 5 Filistinlinin, Beyt-İl Yahudi yerleşim birimindeki askeri kontrol noktasına götürüldükleri belirtildi. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te gözaltına alınanların toplamda 260’ı bulduğu belirtiliyor. Sivil kıyafetli İsrail askeri birimleri daha önce de tepki çeken operasyonlarda yer almıştı.

İsrail askerleri ise protestolara zaman zaman gaz bombalarıyla müdahale etti. Protestocuların ateşli silahlar kullanmaları üzerine İsrail askerleri sert müdahalede bulunurken, yaralanan altı Filistinli protestocunun da İsrail askerleri tarafından gözaltına aldığı görüldü.

Haberin Devamı

Batı Şeriada sivil gerginlik