Gündem Batı sınırına dikenli tel

Batı sınırına dikenli tel

22.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bulgaristan, Türkiye sınırına çektiği 30 kilometrelik dikenli telle kaçak göçü engellemeye çalışıyor. Sınırdaki köylüler ise “Tel caydırıcı olabilir, bizim için de iyi ama kaçak göçmen geçişini engellemez” diyor.

Batı sınırına dikenli tel

Bulgaristan, kaçak göçmenlerin ülkeye girişini engellemek için 274 kilometrelik Türkiye sınırının 30 kilometrelik bölümüne jilet gibi keskin dikenli tel çekti. Bulgar yetkililer, telin iç savaş koşullarından kaçan Suriyelilerin Avrupa Birliği topraklarına geçmesine yönelik bir engelleme olduğu iddialarını reddetse de sınırda önlemlerin artırılması için Türkiye’nin de gerekeni yapması gerektiğini söylüyor. Yüksekliği 2,5 metreyi bulan tellerin çevresi 24 saat 360 derece dönebilen kameralar ve termal görüş sağlayan teknolojiyle izleniyor.

‘Kesmeye başladılar’
Hamzabeyli köyü sakinleri, son 1,5 yılda hemen her gün kaçak sınır geçişlerine tanıklık ettiklerini söylüyor. Göçmenlerin önce minibüslerle köy çevresine getirildiği ardından geçiş için en uygun zamanın beklendiğini ifade eden köylüler, göçmenlerin pek çok kez yiyecek almak için köylerine geldiğini de söylüyor. Köy muhtarı Ender Ateş ile dikenli tellerin birkaç metre önünde konuşuyoruz. Ateş, telin insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyor. Ateş, “Savaş nedeniyle en çok Suriyeliler olmak üzere Afgan, Pakistanlı ve Afrikalı pek çok mültecinin Avrupa’ya geçme umudu burası. Ancak tüm sınırı da dikenli telle çevirseniz geçişleri önleyemezsiniz. Tel daha yeni olmasına rağmen kesme ihbarları geliyor” diyor. Tel olmadığı dönemde sınır güvenliği açısından her iki ülke için bir sorunun olmadığını belirten Ateş, “Zaman zaman hayvanlarımızı otlatırken Bulgar tarafına geçerlerdi. Girip çevirirdik. Herhangi problem yaşanmazdı” diyor.

‘Bizim için iyi oldu’
Diğer sınır köyü Kalkansöğüt’te de durum farklı değil. Teller, ormancılıkla geçinen yaklaşık 100 nüfuslu köye çok yakın. Köy sakinlerinden Hasan Kılıç, telin Suriyelilerin geçişlerini önlemek için yapıldığını düşünüyor. Kılıç, “Tel bizim için iyi oldu. Köy çevresinde dolaşan yabancılardan zaman zaman ürküyoruz. Belki caydırıcı olur” diyor.

Haberin Devamı

Bulgarlar teli uzatacak

Bulgaristan Türkiye sınırına çektiği tel örgüleri 130 kilometre daha uzatacağını duyurdu. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Svetoslav Lazarov, 240 kilometrelik sınırın 30 kilometresini kaplayan tel örgülerin uzatılarak bölgede devriye gezen polislerin varlığını düşürmeye yarayacağını duyurdu. Bulgaristan, Suriye ve Irak kökenli kaçak göçmenleri durdurduğunu öne sürerek uzatmayı düşündüğü duvarla 1.36 milyon dolarlık maliyetten kurtulmayı planlıyor. Lazarov “Ülkemize girmek isteyen göçmenler sınır kapılarından geçebilir” dedi.

Suriyelilere refakat ediyorlar

Sınırda bir Türk’ün yakalanması durumunda hakkında yasal işlem başlatılıyor. Ancak edinilen bilgiye göre Bulgaristan tarafından yakalanıp iade edilen Suriyeliler vatandaş olmadıkları için haklarında işlem yapılmıyor. Jandarma, Suriyelileri sınırdan alarak Edirne’ye götürüp bırakıyor.