Dünya Batı yarımkürenin en uzun savaşı resmen bitti!

Batı yarımkürenin en uzun savaşı resmen bitti!

21.02.2017 - 10:28 | Son Güncellenme:

Kolombiya'da ordu ile FARC arasında yarım yüzyılı aşkın süren savaşta gerillalar silahları bıraktı. Devlet Başkanı Santos'un FARC'ın televizyonuna röportaj vermesi, ülkede büyük ses getirdi.

Batı yarımkürenin en uzun savaşı resmen bitti

Batı yarımkürenin en uzun savaşı resmen bitti, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) gerillaları silahlarını bıraktı.

Haberin Devamı

Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC'ın başmüzakerecisi Ivan Marquez, ülkenin güneyindeki Putumayo'da yer alan 'La Carmelita' silah bırakma alanını ziyaret etti.

Militanlar için inşa edilen kampı gezen Santos, gerillaların tamamının geçen hafta sonu itibariyle silah bırakma alanlarına ulaştığını açıkladı.

Santos, "Bu tarihi gelişme. Bugünden itibaren, silah bırakma sürecinin artık başladığı ve çatışmanın sonuna gelindiğini gösteriyor. Bütün Kolombiyalıların yürekten istediği ve uğruna gözyaşı döktüğü barışın gerçekleştiğini gösteriyor. Aynı milletin çocukları olarak, barışı inşa edeceğiz. Artık savaşta değil, barıştayız" dedi.

Santos ziyaret sırasında FARC'ın televizyonuna da mülakat verdi, bu röportaj ülkede büyük ses getirdi.

Haberin Devamı

Yeni bir başlangıç yapmak için kampa geldiğini belirten Santos, minyatür kaleye futbol topuyla şut çekti ve langırt oynadı.

6 bin 200 militan sağlık sistemine kaydedildi

Kolombiya liderinin verdiği bilgiye göre, aralarında hamile ve emziren annelerin de bulunduğu 2 bin 700 FARC mensubu şimdiye kadar sağlık hizmetlerinden yararlandı. 6 bin 200 militan ise sağlık sistemine eklendi.

Ülkedeki 26 silah bırakma alanından biri olan La Carmelita'da 438 FARC militanı bulunuyor.

Kolombiya'da barış sürecini Yüksek Barış Komisyonu yürütüyor. Militanlar normal hayata dönünceye kadar kamplarda barınacak.

Bogata yönetimiyle FARC arasında geçen yıl imzalanan ilk barış anlaşması 2 Ekim'de referanduma götürülmüş, halkın yüzde 50,24'ü 'hayır' oyu vermişti. Katılımın çok düşük kaldığı oylamada, sonucu yalnızca 63 bin oy belirlemişti.

Yeniden masaya oturan taraflar bir kez daha mutabakata vardı, bu kez referandum devre dışı bırakıldı ve parlamentonun onayıyla barış anlaşması yürürlüğe girdi.

1964 yılında başlayan FARC isyanında bugüne kadar 260 binden fazla insan öldü, 6 milyondan fazla insan da evlerini terk etmek zorunda kaldı. Şiddet dolu yarım yüzyıl, Batı yarımkürenin en uzun savaşı olarak kayıtlara geçti.