Ekonomi Bayraktar: Bu krizden yine emlak ve inşaat sektörlerinin çalışmasıyla çıkacağız

Bayraktar: Bu krizden yine emlak ve inşaat sektörlerinin çalışmasıyla çıkacağız

13.10.2008 - 14:01 | Son Güncellenme:

.

Bayraktar: Bu krizden yine emlak ve inşaat sektörlerinin çalışmasıyla çıkacağız

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, dünya ekonomisinin 1929’daki büyük buhrandan gayrimenkul sektörüyle çıktığını belirterek, "Bu krizden mutlaka yine emlak, inşaat ve konut sektörlerinin çalışmasıyla çıkacağız" dedi.
Merkez Avrupa Emlakçılar İşbirliği Ağı’nın (CEREAN) Yıllık Konferansının açılışında konuşan Bayraktar, globalleşen dünyaya bakıldığında gayrimenkul ve arazinin çok önemli olduğunu, bunu net bir şekilde gördüklerini ifade ederek, kendisinin çocukluğundan beri bu sektör içinde yer aldığını ve gayrimenkulcülüğün dededen gelme bir meslek olduğunu anlattı.
Türkiye’de konut finansman sisteminin bulunduğuna değinen Bayraktar, TOKİ’nin bugüne kadar ürettiği 330 bin konuttan yaklaşık 300 binini sattığını, bunu konut finansman sistemiyle gerçekleştirdiğini, bugüne kadar sattıkları konutlardan geri dönüşlerin binde bir seviyesinde bulunmadığını ifade etti.

KÜRESEL FİNANSAL KRİZ
TOKİ Başkanı Bayraktar, Türkiye’nin dünyadaki ekonomik sistemi içine tam giremediği için belki bu krizden çok fazla etkilenmediğini, belki de biraz kenarda olduğu için "tsunami dalgasının" Türkiye’yi çok ciddi şekilde henüz vurmadığını belirterek, "Bundan sonra bu dalga vurdu ve vuracak. Ama çok fazla etkilenmeyeceğimiz çok açık ortada" dedi.
Dünyada arsa ve arazi kullanımının çok daha ciddi bir boyutla karşılarına çıkacağına dikkati çeken Bayraktar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünya ekonomisi, 1919’daki büyük buhrandan sonra krizden yine gayrimenkul sektörüyle çıktı. İnsanın yegane güvencesi gayrimenkuldür. 1929 büyük ekonomik buhranında gayrimenkulle birlikte özellikle konut ve ticaret biraz değişti. Şimdi konut anlayışı değişti. İnsanlar artık sağlam, kaliteli, çağdaş olanaklara sahip güvenilir yerleşim birimlerinden ikamet etmek istiyor. Bu krizden mutlaka yine emlak, inşaat ve konut sektörlerinin çalışmasıyla çıkacağız. Bu net bir şekilde böyle..."
Türkiye’nin elinde çok büyük fırsatlar bulunduğunu ve dünyanın Türkiye’deki fırsatlardan istifade etmek için çok büyük bir kulvar olduğunu vurgulayan Bayraktar, Çanakkale’den İskenderun Körfezi’ne kadar 2 bin kilometreden uzun bir sahil bulunduğunu, bu sahillerin hala bakir olduğunu söyledi.
Erdoğan Bayraktar, "Buralarda müthiş koylar, ormanlar, güzellikler ve deniz var. İspanya’nın yaptığı gibi... İspanya kalkınmasını sadece AB’ye dayayarak yapmadı. Aynı zamanda sahillerini açtı" diye konuştu.
TOKİ olarak Hazine, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile birlikte yaptıkları yeni projede Ege ve Akdeniz sahillerini, ekolojik dengeyi, yeşil alanları ve doğayı bozmadan değerlendirmek suretiyle çok yumuşak bir mimari ve siluet içerisinde çalışma yaparak sahilleri Avrupa’ya açacaklarını aktaran Bayraktar, projenin başladığını ve bundan sonra adım adım ilerleyeceklerini kaydetti.

"350 BİN KONUTA YAKLAŞIYORUZ"
Bayraktar, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde 81 vilayet, 500 ilçe ve bini aşkın şantiyede 330 bin konut ürettiklerinin altını çizerek, "350 bin konuta yaklaşıyoruz. 500 bin konutu yakalama hedefimiz var. Yeni bir mimari konsept, yeni yalıtım teknikleriyle güneş enerjisini ve yağmur suyundan da istifade etme suretiyle çok ciddi çalışmalarımız var" şeklinde konuştu.
İstanbul’a göç sorununa da değinen Bayraktar, kentin çevresinde cazibe merkezleri oluşturmak ve diğer bazı illerde yeni sanayiler gerçekleştirmek suretiyle kent üzerinde göç baskısını azaltmak için yeni adımlar atmanın zamanının geldiğini ifade etti.
Emlakçılığın çok zor bir iş olduğuna işaret eden Bayraktar, "Yıllarca özel sektörde yap-satçılık ve devlet müteahhitliği yaptım. Zaman zaman daireleri sattığımızda, ortaklarımız emlakçıların emlak bedelini ödemek istemezdi. Ben çok kere ortaklarımla kavga ettim. ’Gideceksiniz o adamla mutlaka anlaşacaksınız’ dedim. Bugün bu işin çok ciddi şekilde kayıt altına alındığını, insanların bilinçlendiğini ve emlakçılığın gayrimenkul edinmede insanlara çok büyük fayda sağladığını görüyorum" diye konuştu.