Samsun BAYRAKTAR: “TEK TARAFLI YAYINCILIK İFLAS ETMİŞTİR”

BAYRAKTAR: “TEK TARAFLI YAYINCILIK İFLAS ETMİŞTİR”

02.09.2014 - 13:39 | Son Güncellenme:

.

BAYRAKTAR: “TEK TARAFLI YAYINCILIK İFLAS ETMİŞTİR”

Basın İlan Kurumu Samsun İl Müdürü Mustafa Bayraktar, yayın organlarının bağımsız yayıncılığı şiar edinmesi gerektiğini belirterek, “Tek taraflı yayıncılık iflas etmiştir” dedi.
Nüfus artışına rağmen okuyucu sayısında artış olmamasının en önemli nedenini haberlerde inandırıcılığın olmamasına bağlayan Mustafa Bayraktar açıklamasında, “Ülkemizde çıkan günlük gazetelerde sayfa sayılarına göre ortalama 75-150 haber var. Bu haberlerin yaklaşık yüzde 60-70’ini ajans haberleri oluşturuyor. Ki bu yerelde çok daha fazla! Yüzde 30-40’lik haber pastasını oluşturan gazeteler, 5N 1K kuralını da çok uygulamıyor. Normal şartlar altında bu kuralların bir tanesi eksik olsa haberin yayınlanmaması gerekirken bunun tam tersi yapılıyor. Hal böyle olunca da haberin inandırıcılığı erozyona uğruyor ve okur ilgi göstermiyor. O nedenle nüfusun artması tirajı olumlu yönde etkileyecek anlayışı da çürümüş oluyor” görüşlerine yer verdi.
“ÖZELLİKLE YEREL GAZETELER ÇOK DİKKATLİ OLMALI”
Yerel gazetelerin sınırlı sayıda okuyucu kitlesine sahip olduğunu da dikkat çeken Bayraktar, “Ülkemizde 5 bin üstü tiraja sahip kaç yerel gazete var? Peki, bin üstü? Konumu ne olursa olsun sınırlı sayıda okuru olmasına rağmen gazete sayısı artıyor. Oysa güç ve işbirliği ile çok daha etkin, üretken ve ses getirecek gazeteler oluşturulabilir. Basının ayakta kalması için sistemli ve bilinçli şekilde teknolojiye ayak uydurması gerekir. Özellikle yerel gazetelerin çok dikkatli olması gerekir. Ulusal gazeteler, artan maliyetler, okuyucunun okuma alışkanlığı ve alım gücünün azalmasını da fırsat bilerek sınırlı sayıda okuyucuyu çekebilmek için bölge sayfaları, ekler veya reklamlarla hareket alanlarını genişletmeye çalışıyorlar” diye konuştu.
“YAYIN ORGANLARI BAĞIMSIZ YAYINCILIĞI ŞİAR EDİNMELİ”
Ekonomik ve okur oranı açısında zor durumda olan gazetelerin ayakta kalabilmek için kişi, kurum veya kuruluşların dönem dönem sesi olmayı tercih ettiğini de dile getiren Mustafa Bayraktar, “Her şey karşılıklı menfaatler doğrultusunda ilerliyor. Menfaatler çakışınca ilişkiler kopuyor ve gazeteler zor durumda kalıyor. Bunun en güzel örneği seçimlerdir. Yayın organları bağımsız yayıncılığı şiar edinmeli. Tek taraflı yayıncılık iflas etmiştir. Birilerin sesi olmaktansa kendi sesini okurlarına duyurmaya çalışan ilkeli, dürüst, yalan habere yer vermeyen, şantaja tehdide boyun eğmeyen, hür iradesi ve alın teriyle hazırladığı gazetesiyle teraziye çıkanlar eninde sonunda okur nezdinde karşılığını bulacak ve ayakta kalacaktır” şeklinde konuştu.
“OKULLARDA ‘OKUR MASASI’ OLUŞTURULMALI”
“Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli miras okuma alışkanlığıdır” ifadesini kullanan Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyada en çok gazete satan ülkelerde gazeteler ilan ve reklama ihtiyaç duymuyorlar mı? Elbette duyuyorlar. Ama onları ayakta tutan en önemli argüman okurlarıdır. Bu nedenle özgür, bağımsız ve gazeteciliğin altın kurallarıyla haber yapabiliyorlar. Finansman olmadan ayakta kalmak mümkün değildir. Finansmanı sadece devletten, belirli kesimlerden beklemek yanlıştır. Gazeteyi ayakta tutan okurdur. Okuma alışkanlığı ilkokula yayılmalı. Her okulda gazete dergi kitaplardan oluşan masa oluşturulmalı. ‘Okur masası’ her öğrencinin günde en az bir defa uğrak yeri olmalı. Bunun için de ciddi bir çaba ve çalışmaya gerek yok. Gazeteler özel haber, spor, kültür, sanat, eğitim, bulmaca, yazar ile kadın-çocuk sayfalarıyla etkin ve üretken çıkartılacak, aile birlikleri de küçük dokunuşlarla ‘okur masası’ oluşturarak gelecek nesillere yapılacak mucize yatırımların ilk adımını atacaklar.”