Gündem Bayramda haydi müzeye

Bayramda haydi müzeye

25.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram ziyaretlerinden birinde de bir müze seçip eserleri keşfederek bir gün geçirebilirsiniz. Özel müzelerde güncel sergiler, devlet müzelerinde ise kalıcı koleksiyonlar izleyicileri bekliyor

Bayramda haydi müzeye

Bayramda İstanbul’da olanlar için müzeler farklı bir gezi seçeneği sunuyor. Birbirinden ilginç güncel çalışmalar, arkeolojik eserler ve kalıcı koleksiyonlardan seçkiler ziyaretçileri bekliyor.

Sabancı Müzesi, Pera Müzesi ve İstanbul Modern bayramın ilk iki günü kapalı ancak salı günü açık. Emirgan’a yolu düşenler için Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi ziyaret edilebilecek ilk adres. Müzede ziyaretçiler, hem Sabancı Ailesi’nin yıllar boyu yaşadığı Atlı Köşk’ü gezebilecek hem de SSM’nin Türk sanat tarihinin iki önemli ismini ağırladığı ‘Feyhaman Duran.

İki Dünya Arasında’ ve ‘Selim Turan. Tez Antitez Sentez’ sergilerini görebilecek. Selim Turan’ın sergisine, 1947-60 arasında Paris’te etkinlik gösteren önemli ressamlardan Jean Bazaine, Henri Goetz, Léon Zack, Natalie Dumitresco, Alexander Istrati çalışmalarının yanı sıra, o yıllarda Fransız başkentinde çalışan Türkiyeli sanatçıların resim ve heykelleri de eşlik ediyor.

Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in yaptığı sergi, Selim Turan’ın uzun bir zaman sonra gerçekleştirilen ilk kişisel sergisi olma özelliğine sahip.

Pera’da iki sergi birden

Pera Müzesi’nde ise ‘Çiftgörü Çiftdüşün’ ile Jose Sancho’nun ‘Erotik Doğa’ sergileri devam ediyor. ‘Çiftgörü Çiftdüşün’ tüm dünyadan 34 sanatçının yapıtları aracılığıyla metinle imge arasında yeni bir düşünme dengesini gözler önüne seriyor. Kosta Rika’nın en önemli heykeltıraşlarından José Sancho ise eserlerinde doğayı kendi yorumuyla sunuyor. Müzenin ayrıca kalıcı koleksiyonları da görülmeyi bekliyor.

İstanbul Modern ise ziyaretçilerini kalıcı koleksiyonundan oluşturulan ve Tanpınar’da zaman kavramına odaklanan ‘Sanatçı ve Zamanı’ sergisi ile ‘Liman’ sergilerine bekliyor.

‘Liman’, 19. yüzyıldan günümüze Türkiye sanatında deniz kenarında ve liman çevrelerinde gelişen kültürel ve toplumsal hayatı mercek altına alıyor. Türkiye’de denizcilik kültürü, toplumsal tarih ve görsel sanatlar alanında küratöryel bir araştırmayla hazırlanan sergi kapsamında bir zaman çizelgesi de sunuluyor.

Öğleden sonra açık

İstanbul’un tekrar tekrar ziyaret edilmeyi bekleyen üç önemli müzesi Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Arkeoloji Müzesi bayramın birinci günü 13.00’ten itibaren ziyaretçilere açık olacak. Pazartesi ve salı günleri ise normal saatlerinde ziyaret edilebilecekler. Deniz Müzesi ise bayramın ilk iki günü kapalı, üçüncü günü ise açık. Ziyaretçiler Deniz Müzesi’nin İstanbul ve denizcilik konularına odaklı koleksiyonunu keşfedebilecekler.