Gündem Bayramda trafiğe çıkacaklar dikkat!

Bayramda trafiğe çıkacaklar dikkat!

15.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ramazan Bayramı öncesi yola çıkacak sürücülerin dikkat etmesi gereken konular hakkında uzmanlar sürücüleri uyardı

Bayramda trafiğe  çıkacaklar dikkat

Araç bakım ve periyodik muayenelerini zamanında yaptırın. Lastik ve frenlere özellikle dikkat edin. 2 saatte bir kısa süreli de olsa mola verin, maksimum 8 saat araç kullanın. TMMOB Makine Mühendisleri Odası İstanbul Yönetim Kurulu Sekreteri Zafer Güney’in bayram nedeniyle yola çıkacak sürücülere uyarıları şöyle:
- Kazalara sebep olan araç arızalarının önlenmesi için araç bakımlarının ve periyodik muayenelerinin zamanında yapılması gerekir. Araçların fren, balata, lastik, ön takım, elektrik sistemi, hidrolik sistemi, motor yağı, antifriz vb. konularındaki bakımları da yetkili servislerde mutlaka yapılmalıdır.
- Araçların fren bakımları son derece önemli bir husustur. Çünkü bayramlarda yolcu sayısı ve yükü artmaktadır. Aracıyla bütünleşmiş sürücüler bu değişimi algılayamayarak kaza yapabilmektedirler. Araçta taşınabilecek yolcu ve yük miktarı aracın belgesindeki değeri geçmemelidir. Gereğinden fazla yük aracın sürüş kararlılığını etkiler, fren mesafesini aşırı uzatır.
Hız sınırına uyun
- Sürücünün günlük kullanımından daha ağır olan aracını yüksek hızda kullanması, frenlerin ısınmasına ve fren mesafesinin uzamasına neden olur. Ağırlık merkezinin yükselmesinden dolayı sürüş kararlılığının bozulacağını bilmeyen sürücüler kaza yapabilmektedirler.
- 6 yıldan yaşlı lastikler teknik özelliklerinden çok şey kaybeder, fren mesafesini uzatır. Buna dikkat.
- Yasal hız sınırına uyulmalı. Sürücüler araç kullanırken hiçbir surette cep telefonu kullanmamalı, hız ve yola odaklanma konusunun ayrılmaz bir güvenlik sorunu olduğu hatırlanmalıdır.
- Sürücülerin emniyet kemeri takmaları, hız sınırına uymaları, yorgun, uykusuz ve alkollü araç kullanmamaları ve hatalı sollama yapmamaları gerekir. Yolculuk öncesi iyi uyunarak ve mutlaka dinlenmiş olarak yola çıkılmalı, 2 saatte bir kısa süreli de olsa mola verilerek dinlenilmeli ve ideal olanı 6 saat, maksimum 8 saat araç kullanılmalıdır.
- Araçlarınızdaki ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı gibi hayati önem arz eden ekipmanların yola çıkmadan önce tam ve eksiksiz olduğu mutlaka kontrol edilmelidir.

Haberin Devamı

“Bazı ilaçlar alkol etkisi yaratabilir”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Güneş Yavuzer, sürücüleri uyararak, “Alkollü araç kullanmayacaklar ama bunun yanında bazı ilaçların da aynı alkol gibi dikkati dağıttığını biliyoruz. Bir ilaç almadan önce sürücünün, muhakkak doktorundan, eczacısından ya da en azından prospektüsten ilacın dikkatini dağıtıp dağıtmayacağını öğrenmesi gerekir” dedi.