Bazen Şefkat Göstermek Neden Zordur?

Sevdiğiniz insanlara kızdığınızda enteresan bir şey daha olur. Kendinize de kızarsınız. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde ise kendinizi beğenmemeye başlarız. Kendinizi beğenmediğinizde diğerlerini de beğenmezsiniz. Diğerleri bilinçsizce de olsa bu enerjinin farkında olurlar ve size karşı hep tetikte olurlar. Onlar tetikte olduklarında ise şefkat göstermeniz zorlaşacaktır.

Şimdi gözlerinizi kapatın ve 1-2 yaş civarlarında kendi başına keyifle oyun oynayan bir çocuğu gözünüzün önüne getirin. Aranızda kan bağı olmamasına rağmen o çocuğa karşı hissettiğiniz şefkati fark edin. Şimdi aynı imgeyi biraz daha genişletin. Bu sefer çocuk sizi fark etsin, size gülümseyerek karşılık versin. Bu örnek başkalarının size karşı takındıkları tavırda sizin de parmağınız olduğunu gösterir. Etrafınıza yaydığınız enerji ne kadar yumuşak olur ise dışarıdakiler o ölçüde yumuşarlar. Onlar yumuşadıkça dışarıdan gelecek tehditler de azalacak hatta kaybolacaktır. Durum böyle olunca da kendinizi daha güvende hissedeceksiniz. İşte o zaman başkalarına rahatlıkla şefkat gösterirsiniz.

Haberin Devamı

Kolayca şefkat gösterebilmenin başka bir yolu da insanların davranış kalıplarına karşı tavır değişikliği yapmaktır. Bu tavır değişikliğinin ana teması; insanların davranışlarını kendileri ile özdeştirmeyi bırakmaktır. Şimdi diyeceksiniz ki, “adam beni diğer insanlarla birlikteyken küçük düşürüyor. Ben şimdi o kişinin bu davranışını kendisi ile özdeştirmeyeyim de ne yapayım? “ Büyük bir olasılıkla aynı adam geçmişte bir sorununuz olduğunda size destek vermiş olan o adamla aynı kişidir. Bu da evrendeki her şeyin değiştiği gibi insanların da sürekli değişim içinde olduğunu gösterir. Yapılan tek bir davranışı bütüne yaydığınızda yanlış davranmış olursunuz. Hayatınız boyunca bize karşı iyi davranan insanlar da olacak, kötü davrananlar da. Kötü davrananlar ile ilgili kesin bir gerçek var ki o da hepsinin acı çektiğidir. Çünkü mutluluktan uçan insanların diğer insanlara zarar verdiği görülmemiştir. Bu sebeple size kötü davranan insanlar için “ Tüm acılarından ve acılarını oluşturan tüm sebeplerden özgürleşsin ve mutlu olsun” şeklinde bilgece dileklerde bulunmak yapabilecek en akıllıca davranıştır. Çünkü bu dilek hep o insanı mutlu yapacak hem de sizi onun kötü davranışlarından koruyacaktır.

Haberin Devamı

Asılında aynı mekanizma iyi davranışlar için de geçerlidir. İyi davranışı kişiden tamamen ayırarak sadece davranışı takdir ettiğimizde egoyu beslemeyi de bırakmış oluruz. Egoyu beslemediğimiz sürece de başkalarına şefkat göstermek daha da kolaylaşır

Bu başkalarına kolayca şefkat gösterme projesinin bir güzel etkisi daha vardır. İnsanlara karşı şefkat hissettiğinizde onlar için güzel bir yapmış olursunuz. Sizden sızan şefkat enerjisi ile kolayca sorunlarını çözmeye başlarlar.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

www.nefestr.com

Kaynak: Budist öğretiler