Android Bazı Android üreticileri kullanıcılarına güncellemeler konusunda yalan söylüyor!

Bazı Android üreticileri kullanıcılarına güncellemeler konusunda yalan söylüyor!

13.04.2018 - 11:39 | Son Güncellenme:

Android telefon kullanıcılarının en çok şikayet ettiği konular arasında güncelleme dağıtımının yavaşlaması yer alıyordu. 'Security Research Labs' isimli şirket tarafından yapılan araştırmaya göre, çok sayıda Android telefon üreticisi güncelleme zamanlarına uyum göstermediklerini ayrıca her zaman güncellemenin yakın zamanda geleceğini açıklayarak kullanıcılarına eksik güvenlik yamaları konusunda yalan söylediği ortaya çıktı.

Bazı Android üreticileri kullanıcılarına güncellemeler konusunda yalan söylüyor

Android telefon kullanıcıların en çok şikayet ettiği konular arasında güncellemelerin yavaşladığı ve son güncelleme sürümüne erişememe gibi sorunlar yaşıyorlardı. Fakat geçtiğimiz günlerde Google’ın Şubat ayında açıkladığı son rakamlara göre, Android kullanıcıların sadece yüzde 1.1’lik kısmı son sürüme erişebiliyor. Ancak araştırmalara göre Security Research Labs isimli şirketin, çok sayıda Android üreticisi, kullanıcılarına eksik güvenlik yamaları konusunda yalan söylüyor.

Haberin Devamı

Araştırmacı Karsten Nohl ve Jakob Lell, iki yıl boyunca Android cihazlarını analiz ederek, şirketlerin, telefonların yazılımın var olduğunu belirttiği güvenlik yamalarını kurup kurmadıklarını, gerçekten yükleyip yüklemediklerini görmek için tüm kodları kontrol ettiler.

Buldukları sonuç Android kullanıcılarını şaşırttı. Araştırmacılar; Google, Samsung, HTC, Motorola ve ZTE gibi şirketler tarafından üretilen 1200 cihazı incelediler. Bunun sonucunda Samsung ve Sony’nin ünlü telefonların da bile güvenlik yamasının eksik olduğuna ulaşıldı.

Ortaya çıkan tabloda ise, kullanıcıların güncel tehditlere karşı gecikmeli korunduğunu ve güncellemeler konusunda yalanlara maruz kaldığını gösteriyor.

Bu sorunun çözümü için Security Research Labs şirketi Google Play üzerinde “SnoopSnitch” isimli bir uygulama yayınladı. Bu uygulama, kullanıcıların telefonunu analiz edederek eksik bir yamanın olup olmadığını kontrol ediyor.

Haberin Devamı

Eksik güvenlikler doğrultusunda her Android üreticisinin aynı noktada olmadığı belirtiliyor. Google, Samsung ve Sony gibi üreticilerin güvenlik yamalarını sürekli atlamadığı açıklandı. TCL ve ZTE gibi üreticilerin ise bu durumu üstlendiği belirtildi.

Google, konu hakkında Wired'a bir açıklama gönderdi. Söz konusu açıklamada, konuya ilişkin olarak hem üretici hem de vaka bazında çeşitli incelemelerin başlatılacağı belirtildi.