Bebeğinizi Organik Besleyin & 6 Maddede Organik Beslenme

Organik gıda nedir? Organik gıda; doğal olarak yetiştirilmiş, bu aşamada kimyasal gübre, böcek-mantar öldürücü ilaçlar, antibiyotikli veya hormon içerikli katkı maddeleri kullanılmamış ve genetiği oynanmamış tohumdan üretilen gıda demektir. Tabii bunlar üretim süreciyle ilgili koşullar. Bir de paketleme ve size ulaşıncaya kadar geçen dönemde de toksik-zararlı maruziyeti olmaması gereklidir. Renklendirici, tatlandırıcı, koruyucu madde katkısı ve kimyasal paketleme olmaması gerekiyor. Bütün bunların büyük bir titizlikle yürütülmesi gerekiyor. Organik gıda üretimi kesinlikle kolay bir iş değildir ve çok maliyetli bir süreçtir. Ciddi düzeyde bilgi birikimi gerektirir.

Haberin Devamı

Bir gıdanın organik olup olmadığını nasıl anlarsınız? Aslında cevabı en zor olan soru bu. Neden? Çünkü gıdaya öyle bakarak anlaşılacak bir şey değil. Ambalajında “organik gıda” yazsa da o gıda organik olmayabiliyor. Önemli olan sertifikalı olmasıdır. Peki kimin sertifikası? Tarım bakanlığının sertifika konusunda yetkilendirdiği kurumlar var. Bunlar çok ayrıntılı inceleme ve araştırmalar yaparak bir gıdanın organik olup olmadığını belirliyor ve o gıdaya “organik gıda sertifikası” veriyor. Siz paketin üzerinde yetkili kurumun sertifikasını görmelisiniz. “Tarım bakanlığından onaylı” yazması gereklidir. Başka yapabileceğiniz fazla bir şey yok maalesef.

Peki neden organik gıda? Organik gıdalar tarladan, bahçeden size ulaştırılana kadar hiç bir zararlı madde içermeyecek şekilde üretilirler. Günümüzde pek çok hastalığın (kanser, romatizmal hastalıklar, hormonal bozukluklar, hiper aktivite, otizm, bunama-alzheimer, beyin tümörleri gibi) sebebi olarak sağlıksız beslenme gösterilmekte. Eskiden çok az görülen bazı çocuk hastalıkları maalesef çok arttı. Erken ergenlik, meme gelişimi, obezite, otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bunlardan bazıları. O nedenle ben anne babalara bebeklerini doğal (mümkünse organik) beslemelerini öneriyorum. Organik gıdaların antioksidan içerikleri daha yüksektir. Bu da vücut direncini artırıyor, hastalıklardan koruyor. Tadları daha güzel ve içerdikleri besin maddeleri çok daha yüksektir. Ayrıca organik gıda üretimi, doğaya zarar vermiyor. Toprağın doğal yapısını bozmuyor. Sürdürülebilir tarıma destek veriyor. Etrafta yaşayan böcü-börtü, tavşan, sincap da zehirlediğimiz toprakta can vermiyor. Neticede doğaya verdiğimiz her zarar dönüp dolaşıp bize geldiği için ; çocuklarımızı iki yönden korumuş oluyoruz.

Haberin Devamı

Organik gıda daha mı pahalıdır? Cevap: Evet. Dünyada nüfus arttıkça gıda ihtiyacı da hızla artmakta. Bunun sonucu olarak; birim alandan daha çok ürün alma gereği ortaya çıkmakta. Bu sebepten ötürü modern tarım, teknolojik gelişmelerle daha da ilerleyerek dünyadaki gıda kıtlığına ve açlığa bir çare! olarak görülmekte. Ancak doğaya ve gıdanın yapısına zarar verme noktasına gelmesi, tüm gidişatı değiştirecek gibi görünüyor. Tahmin edersiniz ki doğal ve eski metodların verimliliği teknolojik olandan düşük, maliyeti daha yüksektir. Sonuçta fiyatının da daha yüksek olması beklenir. Ancak bir şeyin “pahalı” sayılıp sayılmaması, bütçemiz bir yana; ona verdiğimiz önemle de ölçülür. İnsan sağlığı, hele çocuk sağlığı söz konusu olunca bir kere daha düşünün derim. Belki vazgeçecek başka şeyler vardır, sağlıklı gıdadan önce :)

Haberin Devamı

Neden özellikle çocuklarda organik gıda? Bence mümkünse herkes organik gıdayla beslenmeli. Bunu yapamıyorsak “organik beslenmeye” hamilelikte mutlaka! başlanmalı; çocuğumuz büyüyene kadar da devam etmeli. Temiz ve organik gıdayla beslenme çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesinde son derece önemlidir. Hayatın ilk 3 yılı beyin-sinir sistemi gelişimi açısından çok hassas bir dönemdir. Özellikle bu dönemde bebekler/çocuklar organik beslenmelidir. Tabii bu önerimiz sonraki yaşlar için de geçerli. 6. aydan sonra bebekler ek gıda olarak et, tavuk, balık, yumurta, yoğurt, mevsimine uygun! sebze-meyve, baklagiller, ekmek gibi gıdaları aşama aşama alacaktır. Marketten ya da manavdan bunları alırken bozuk, kötü ambalajlı, ezik olmadığına dikkat edin ve “organik gıda” etiketini görün ve sertifikasını sorgulayın.

Organik olmayan gıdalarla çocuğumu beslersem ne olur? Hangi yaşta olursa olsun insan sağlığı önemlidir. Ancak çocuklarımız söz konusu olduğunda bu, çok daha öncelikli olur. Çünkü onlar hem en değerli varlıklarımızdır; hem de bir yetişkinden çok farklıdırlar! Burada bir hocamın sözünü sizinle paylaşmak istiyorum; “Çocuk demek, küçük insan demek değildir”. Çocuk, gelişmekte-büyümekte olan bir organizmadır. Durağan değildir. Büyüme ve gelişmesini henüz tamamlamadığı için, çevresel faktörlerden çok fazla etkilenir-zarar görür. Sözgelimi gıdanın üretiminde kullanılan bir hormon! çocuğunuzun boy uzamasını bozabileceği gibi onun erken ergenliğe girmesine de yol açabilir. Ya da tarımda kullanılan bir ilaç, karaciğerine zarar verebilir, yağ dokusunda birikebilir, zihinsel fonksiyonlarını bozabilir. Plastik ambalajlarda bulunan bisfenol A (BPA) adlı maddenin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğuna yol açtığı artık bilinen bir gerçek. Böcek ilaçlarıyla bazı kanser türleri arasında doğrudan ilişki var. Ne mutlu ki bunlar saptandıktan sonra yasaklanıyor. Ancak yeni kimyasallar üretiliyor; ve biz onların güvenilir olup olmadığını yıllar sonra öğreneceğiz.

Sağlıkla kalın.

www.drferruhbas.com