Kadın Sağlığı Bebeğinizle birlikte yüzün

Bebeğinizle birlikte yüzün

11.06.2008 - 15:45 | Son Güncellenme:

Hamilelik sırasında yapılacak en uygun spor yürüyüştür. İkinci sırada yüzme gelir. Çünkü yüzme sırasında tüm kas grupları çalışır, kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı artar.

Bebeğinizle birlikte yüzün

Yaz sıcağının iyice kendisini hissettirdiği şu günler hamileler için iki kat sıkıntılı geçer. Ağırlaşan vücutlarına rağmen spor yapmak isteyen anne adaylarına en uygun spor yürüyüştür. Ancak sıcaklarda hem spor yapıp hem de serinlemek isteyen hamileler için en ideali yüzmedir. VKV Amerikan Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, hamileleri, yazı rahat geçirmeleri ve hamilelik sırasında yapabilecekleri sporlar hakkında bilgilendirdi.

Haberin Devamı

Hamilelik sırasında yapılabilecek en uygun sporlar nelerdir?
Hamilelikte yapılabilecek sporlardan en uygunu yürüyüştür, ikinci sırada ise yüzmek gelir. Yüzme sırasında kol, bacak ve karın bölgesinde bulunan bütün kas grupları çalışır. Kalp atım hızı ve alınan oksijen miktarı arttığı için bebeğe giden oksijen miktarında da artış söz konusudur. Yüzmeyi gebelikteki en uygun spor dalı haline getiren faktör ise yaralanma riskinin olmamasıdır.  Araştırmalar hamileyken düzenli yüzen kadınların kendilerini daha az yorgun hissettikleri, daha güzel uyudukları ve gebeliğin getirdiği ruhsal ve fiziksel streslerle daha kolay başa çıkabildikleri göstermiştir.

Hamilelikte yüzme sporu yaparken nelere dikkat edilmelidir?
Gebelik öncesinde düzenli olarak yüzen kadınlar, daha önceki programlarına devam edebilir. Ancak gebe kaldıktan sonra ilk kez denize girecekler biraz daha dikkatli olmalıdır. Öncelikle suya girmeden önce vücudu ısıtmak, yavaş yüzmek ve dozu yavaş yavaş artırmak gerekir. İlk üç ayda bulunanlar için günde 20 dakika yüzmek yeterlidir. İkinci üç aylık dönemde ise su eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı olur.  Son dönemlerde ise yüzmeye devam etmekte herhangi bir sakınca yoktur. 
Karada yapılan kültür fizik hareketleri suda da yapılabilir. Bunun avantajı terlemeyi ve aşırı ısınmayı engellemesidir. Kültür fizik hareketleri yaparken suyun meme başı hizasında olması en uygun derinliktir. Bu kural yüzerken de geçerlidir.
Özellikle sık sık kramp giren kadınlar boy hizasını geçmeyecek derinliklerde yüzmelidir. Olası bir kramp durumunda yardım alabilmek için suya tek başına girmemeye de özen gösterilmeli, nefes tutup çok uzun süre dalınmamalıdır.

Haberin Devamı

Hamileler güneşten nasıl korunmalı?
Hamilelerin güneş altında kalmaları önerilmez. Mutlaka gölgede ve üzerilerinde t-shirt ile dinlenmeleri daha uygundur. Yüksek koruma faktörlü kremler kullanılmalıdır. Yaz aylarında su kaybı her zamankinden fazla olacağından sıvı alımına azami dikkat göstermek gerekir.

Haberin Devamı

Hangi sporlar hamilikte uygun değildir?

TÜPLE DALIŞ: Hamile ya da hamile kalmayı planlayan bir kadının tüplü dalış (scuba diving) yapması kesinlikle sakıncalıdır. Dalış sırasında kanda meydana gelen minik gaz kabarcıkları erişkin bir insanda sorun yaratmazken akciğerlerini kullanamayan anne karnındaki bir bebek için hayati tehlike yaratabilir.
Öte yandan hamilelikte hareket yeteneğinin azalması, solunum fonksiyonlarının olumsuz etkilenmesi gibi nedenler de gebelik sırasında tüplü dalış yapılmasının karşısında engel oluşturur. Benzer şekilde yaşanan basınç değişiklikleri de gebelik üzerinde olumsuz etki yaratabilmektedir.

SU KAYAĞI / JET SKI: Su kayağı, jet-ski gibi yaz sporları da hamile kadınların kaçınması gereken aktivitelerdendir.

Yazarlar