Gündem Bebek geliyor, gebelik testi nasıl yapılır?

Bebek geliyor, gebelik testi nasıl yapılır?

22.04.2018 - 17:43 | Son Güncellenme:

Anneliğin ilk basamağı olan gebelik, şüphesi oluştuğu anda içimizi kıpır kıpır ediyor. Hamilelik belirtilerinin oluşması sonucu yapılan gebelik testi ile hamile olup olmadığınızı anlamak artık çok kolay! Testin pozitif çıkmasıyla sizi bebek telaşı sarabilir.

Bebek geliyor, gebelik testi nasıl yapılır

Gebelik testi nedir?

Haberin Devamı

Gebelik testi, gebelik şüphesinin oluşmasının ardından yapılan testlerdir. Hamilelik olup olmadığını gösterir. Eskiye göre oldukça ilerlemiş teknolojiler sayesinde gebelik testi, günümüzde pek çok şekilde yapılmaktadır. Üstelik sonucu içinde günlerce beklemeye gerek kalmıyor.

Gebelik testi ne zaman yapılır?

Gebeliğin ilk şüphesi adet gecikmesi ile başlar. Devamında birçok belirti gelir. Böyle durumlarda sonucu öğrenmek adına gebelik testi yapılır. Tabi gebelik testi için de ideal zamanlar vardır.

Gebelik ile beraber kadınlarda salgılanan beta HCG hormonunda artış olmaya başlayacaktır. Bu artışlar döllenmeden yaklaşık iki hafta sonra gözlemlenmeye başlar. Normal bir kadında beta HCG hormonunun ideal değer 5 mlU/ml ya da altıdır. Ancak gebelik ile beraber bu değer giderek artış gösterecektir. 20 mlU/ml gebelik için pozitif sayılsa da doktorlar 50 mlU/ml ve üzeri değerleri pozitif olarak değerlendirmektedir. Böyle durumlarda gebelik testinin iki günde bir tekrarlanması önerilir.

Haberin Devamı

Gebelik testinin ideal zamanı adetin bir hafta kadar gecikmesidir.

Evde gebelik testi yapılır mı?

Evet, evde gebelik testi yapmak mümkündür. Beta HCG hormonunun yükselmesi idrarda da belli olan bir olaydır. Piyasada idrardaki beta HCG hormonunu ölçecek çok sayıda gebelik testi mevcuttur. 3 TL’den 30 TL’ye kadarki fiyat aralıklarında satılır. Kimi testler gebeliği çok erken de tespit edebilmektedir.

Evde yapılacak gebelik testi için en ideal zaman sabah saatleridir. Hatta test ilk idrar ile yapıldığı zaman daha iyi sonuç verir. Testin içerisinde yer alan yapım aşamaları takip edilerek yapılabilir. %97 oranında doğruluk payı olduğu tespit edilmiştir. Testin sonucu ne olursa olsun hamilelik şüphesi varsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Hastanede gebelik testi

Gebelik testinin en kesin sonuç vereni hastanede yapılanlardır. Gebelik şüphesi üzerine doktora giden bir kadından gebelik testi istenir. Alınan kanda beta HCG hormonunun değerine bakılır. Bazı doktorlar ekstra olarak idrar testi de isteyebilir.

Gebelik testinin sonuçları nasıl belli olur?

Haberin Devamı

Gebelik testi, evde yapılıyor ise yapıldıktan sonraki beş dk. kadar bir sürede sonuç çıkar. Testte çalışır durumda olduğunu belirten işaret yer alır. O yoksa test geçerli olmamış demektir. Geçerli test yapıldığında tek çizgi var ise sonuç negatif, çift çizgi var ise sonuç pozitiftir. Sonuç ne olursa olsun %3 lük yanılma payını dikkate alarak doktora gidilmesi gerekir.

Gebelik testi, hastanede yapılıyor ise aynı veya bir sonraki gün sonuç öğrenilebilir.