Gündem Bebek ninnileri

Bebek ninnileri

16.04.2018 - 14:57 | Son Güncellenme:

Bebek ninnileri deyince aklımıza ilk olarak anılarımız geliverir. Dandini dandini, uyusun da büyüsün gibi sesleri duyduğumuzda aklımız hemen bebekliğimizin bilinmezliğine kayar. Bebeklerin bu sesi duyduklarında verdikleri tepki ise çok farklıdır. Bebek ninnileri bizi uykusuz gecelerde sakinleştirmek için söylenirdi. Ninnilerin bebekler üzerindeki olumlu etkilerine çok şaşıracaksınız.

Bebek ninnileri

Ninnilerin bebekler üzerinde olumlu etkileri var

Bebek olmanın getirdiği ihtiyaçlardan birisi uykudur. Bebekler bazen bu ihtiyaçlarını giderme konusunda direnç gösterirler. Bebek ninnileri tam da bu dirençle başa çıkmak için biçilmiş bir kaftandır. Annenin bebeğine şarkı söylemesi ikisi arasındaki ilişkileri de olumlu etkilemektedir. Bu etki ikili arasındaki bağı kuvvetlendirmektedir. Ayrıca ninni dinlemek dil gelişimine de katkı sağlamaktadır. Bebekler Türkçe’yi tekrar eden kelimelerle sayesinde daha çabuk öğrenme şansı elde eder. Tıngır mıngır, eee eee, şıngır mıngır, mışıl mışıl gibi seslere ninnilerde yer verilmesinin de olumlu tarafları vardır. Bu sayede bebekler doğadaki seslere hâkim olabilme imkânına sahip olurlar.

Bizim Ninniler programında ninni rüzgarı

Haberin Devamı

Zamanında, Trt Çocuk’ta kısa bir sürede anne ve babaların beğenisini kazanan bir program yayınlanıyordu. Programda birçok eski yeni ninniye yer verildi. Mircan Kaya’nın yumuşak, insanı dinginleştiren sesi programdaki ninnilerde kullanıldı. Programın tutulmasıyla beraber “Bizim Ninniler” adında albüm oluşturuldu. Bu albüm ninni söylemek konusunda pek başarılı olmayan anne adayları için çok yararlı bir çalışma oldu. Albümde bebeklerin kısa sürede uykuya dalmalarını sağlayan ninnilere yer verildi. Bunlar içinde çok bilindik olanlar da var. Örneğin bostana giren danalar ninnisi olan, dandini dandini dastana. Bebeklerde uykunun onların büyümeleri üzerindeki etkisine vurgu yapan, uyusun da büyüsün ninnisi.

Pek çok yörenin kendine has ninnileri vardır. Dünyadaki farklı milletler, faklı ninni kültürleri oluşmasına neden olmuştur. Çünkü bebekleri uyutma problemi bildiğimiz üzre evrenseldir.

Sizler için birkaç tane ninni tavsiyesi

Bize söylenen ninnileri çocuklarımıza söyleyerek ninni kültürünü korumaya devam ediyoruz. Ninni kültürüne katkıda bulunan Azeri Ninnisi “Atem tutem men seni” söylemesi eğlenceli ninnilerdendir. Bebekleri denizlere götüren “Fış fış kayıkçı”, annesi tarafından sevildiğini hatırlatan “Annesi onu çok severmiş” ninnileri en bilinenler arasındadır. Bunlara ek olarak E harfinin uzatılmasıyla meşhur “E bebeğim E Eeee” ninnisi de sayılabilir.