Gündem Bebek ölümlerinde lider ülke Türkiye!

Bebek ölümlerinde lider ülke Türkiye!

29.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

OECD’dinin üye ülkeler arasında yaptığı araştırmada Türkiye’ye ait ilginç sonuçlar yer aldı. Rapora göre bebek ölümlerinde birinci olan Türkiye hava kirliğinin de en fazla olduğu ülke...

Bebek ölümlerinde  lider ülke Türkiye

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yapılan araştırmanın sonuçları “Bir Bakışta Sağlık: Avrupa 2014” adlı raporda yayımlandı. Araştırmada; ortalama yaşam süresi, bebek ölüm oranları, obezite, alkol ve sigara kullanım oranları ve kansere yakalanma gibi konular incelendi. Örgüte üye ülkelerin araştırıldığı rapor hazırlanırken ‘Euro Stats’ ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerinden yararlanıldı. Toplamda 35 Avrupa ülkesinin yer aldığı raporda Avrupa Birliği’ne üye 28 ülke bulunuyor.
Rapora göre 1990’dan sonra ortalama yaşam süresi Avrupa genelinde beş yıldan fazla arttı. Ortalama yaşam süresi en yüksek ülke 82.5’le İspanya oldu. Türkiye 35 ülke arasında 77.6 ortalamayla 32’inci sırada yer aldı. Türkiye’de kadınların yaş ortalaması 80.5 olarak verilirken, bu oran erkeklerde 74.8 olarak açıklandı. 65 yaş ve üzeri nüfusun kalan yaşam süresinde Fransa ve İspanya ilk sıraları alırken, Türkiye kadınlarda 19.5, erkeklerde 16 yıl ortalamayla kendine 32’nci sırada yer buldu.
OECD ülkeleri arasında bebek ölüm oranlarına bakıldığında binde 1.6 orana sahip Slovenya bebek ölümlerinde en az orana sahipken Türkiye binde 11.6 oranıyla en yüksek orana sahip oldu.

Sigara ve alkol tüketimi
HIV sahibi kişiler incelendiğinde Slovakya en sağlıklı ülke olurken Türkiye listede 30’uncu sırada yer alıyor.
Kadınlarda meme kanserine yakalanma riski açısından Türkiye, 100 binde 39’luk oranıyla listede son sırada yer alırken prostat kanseri riskinde 41’lik oran ile 29’uncu sırayı alıyor. Türkiye, Alzeihmer ve diğer akıl hastalıklarının 60 yaş ve üzeri nüfustaki görülme oranında yüzde 3.7 oranla en az rastlanan ülke oldu.
Kişi başı günlük sigara tüketiminde birinciliği yüzde 39’luk oran ile Yunanistan alırken 23.8’lik oranla 22’nci sırada Türkiye yer aldı.
Alkol kullanımında ise en az tüketim Türkiye’de. Kişi başı alkol tüketim oranının 1.6 litre olduğu tespit edildi. Listede en çok alkol tüketen ülke kişi başına 12.7 litre ile Litvanya oldu.

En çok doğurganlık Türkiye’de
15-49 yaşları arasındaki kadınların doğum oranlarına bakıldığında Türkiye, 2000’lere göre 0.4’lük bir düşüş yaşamasına rağmen 2.1 doğurganlık oranıyla Avrupa’nın ilk sırasında yer alıyor.
Akciğer kanseri başta olmak üzere birçok sağlık sorununun temelini oluşturan hava kirliliği birinciliği Türkiye’de. Türkiye 35 ülke arasında en kirli havaya sahipken İzlanda en temiz havaya sahip ülke seçildi. Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da 2012 yılında 500 bin kişinin hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. En temiz havaya sahip ülke ise İzlanda olarak belirlendi.
Obezite oranının en yüksek olduğu ülke Macaristan olurken, Türkiye 25’nci sırada yer alıyor.