Gündem Bebek pudrasında asbest çıktı

Bebek pudrasında asbest çıktı

19.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Asbest ve Tehlikeli Atıklar Derneği (ASTA) ile Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) analiz ettikleri 4 bebek pudrasının 4’ünde de talk mineralinin 1. derecede kanserojen asbest içerdiğini açıkladı.

Bebek pudrasında asbest çıktı

Asbestle kirlenmiş talkın halk sağlığı sorunu olduğu şüphesiyle çalışma başlatan ASTA ve ASUD, 4 pudra numunesini analiz ettirdi. ASTA üyesi olan laboratuvarda incelenen pudra numunelerinin tamamının asbest içerdiğini açıklayan iki dernek, asbestli talk pudralarının mezotelyoma, akciğer kanseri ve yumurtalık kanseri açısından endişe kaynağı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

'YASAKLANMALI'

Derneğin açıklamasında, “İkinci araştırmada, tüm marka pudralar analiz edilecek. ASTA üyesi laboratuvarlar haricinde TÜBİTAK ve diğer kamu laboratuvarlarında sonuçlar karşılaştırılacak. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) ‘kesin kanserojen’ tanımlamasıyla sınıflandırdığı asbestin, pudralara konulmasına karşı tedbir alınması için bakanlıkları göreve davet ediyoruz” denildi.

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu ise “Bebek pudralarında asbest varsa bu bebek için büyük tehlike demek. Çünkü asbest, akciğer zarı ve karın zarı kanserine neden olur, kullanımı yasaklanmalıdır. Bu gibi ürünler piyasa sürülmeden önce analiz edilmeli” dedi.

ABD'DE DAVA KONUSU

ABD’de iki yıl önce Johnson&Johnson firması, talk pudrasından kansere yakalandığı gerekçesiyle dava açan 22 kadına 4.7 milyar dolar (22.8 milyar TL) tazminat ödemeye mahkûm edildi. Johnson&Johnson’a talk pudrası nedeniyle 9 binin üzerinde dava açıldı.

Haberin Devamı

Yazarlar