Bebek Bebeklerde susuzluğun belirtileri nelerdir?

Bebeklerde susuzluğun belirtileri nelerdir?

20.12.2016 - 11:45 | Son Güncellenme:

Herkes de olduğu gibi 2 yaş altındaki çocuklarda da susuzlu ciddi sorunlara neden olur. Peki, bebeklerin susuz kaldığını nasıl anlayabiliriz?

Bebeklerde susuzluğun belirtileri nelerdir

Vücuttan atılan su miktarı, vücuda giren su miktarından daha az olduğunda dehidrasyon ortaya çıkar. Bu herkes için ciddi olabilecek bir problemdir ancak çocuklarda, özellikle de 2 yaşından küçük olanlarda önemli sorunlara yol açabilir. Bebeklerde susuzluk belirtilerini öğrenmek ve gerektiğinde doktora başvurmak bu açıdan önemlidir.

Haberin Devamı

Daha büyük çocuklar ebeveynlerine susadıklarında söyleyebilirler ancak 2 yaşından küçük bebekler kendilerini ifade edemeyebilirler. Bu sebeple ebeveynler daha dikkatli olmalı ve bebeklerde susuzluk belirtilerini kollamalıdırlar. Bunların arasında cansızlık, ağzın veya dudakların kuruması, huysuzluk, asabiyet ve ağladığında göz yaşı üretmemek vardır.

Bezlerini kontrol edin!
Susuzluk yaşayan bebekler 6 saatten daha fazla süre boyunca bezlerini ıslatmayabilirler. Bebek çişini yaptığında bezdeki idrar normalden daha koyu olabilir ve daha ağır bir kokusu olabilir. Çocuğunuzda bu belirtiler varsa doktorla konuşmanız önerilir.

Dehidrasyon daha şiddetli ise bir an önce medikal yardım almanız daha önemli olur. Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.

Haberin Devamı

Hafif düzeydeki susuz bebeğe gerekli sıvı ve elektrolitlerin verilmesiyle tedavi edilebilir. Ancak verilecek içeceğin mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir. Bebeğe mama veya anne sütü verilmeye de devam edilmelidir. Tek seferde çok miktarda sıvı verilmesindense çay kaşığı veya şırınga ile sıkça, az miktarlarda sıvı verilmesi daha iyi olabilir.

Bunun sebebi çok miktarda sıvı verildiğinde bebeğin tükürme ya da kusma olasılığıdır. Bebeklerde susuzluk belirtileri şiddetli dehidrasyona işaret ediyorsa hemen acil servise gidilmelidir. Doktorlar bu durumda bebeğe serum takabilirler.

Çeşitli ateşli rahatsızlıklar susuzluğa neden olur?
Çocuklar ateşlendiklerinde, ishal olduklarında veya kustuklarında susuz kalmaya daha meyilli olurlar. Aynı zamanda aşırı sıcaktan dolayı çok fazla terlediklerinde de susuzluk ortaya çıkabilir. Bu durumlarda susuzluk belirtilerine dikkat etmek daha da gerekli olmaktadır.

Boğazda ağrı veya ağzın içindeki yaralar bebeğin veya çocuğun su içmekten kaçınmasına yol açabilir. Bu da dehidrasyonla sonuçlanabilecek bir durumdur.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Yazarlar