Gündem Bedelli askerlik hakkında son açıklama!

Bedelli askerlik hakkında son açıklama!

05.04.2016 - 11:35 | Son Güncellenme:

Bedelli askerlik çıkacak mı? sorusu merak konusu iken, konuyla ilgili açıklama TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Faruk Özlü'den geldi. Özlü, 'bedelli askerlik' konusunda bir çalışma olmadığını, profesyonel ordu ile ilgili ise çalışmalarını sürdüğünü söyledi. İşte detaylar...

Bedelli askerlik hakkında son açıklama

2016 yılında bedelli askerlik çıkacak mı? sorusunun yanıtı merakla bekleniyordu. Konuyla ilgili TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı'ndan cevap geldi. İşte detaylı bilgiler...

Haberin Devamı

Bedelli askerlik bekleyen vatandaşlara TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı'ndan cevap geldi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Faruk Özlü, "bedelli askerlik" konusunda bir çalışma olmadığını söyledi. Özlü, Genelkurmay Başkanlığı'nın Kuvvet-2033 Projesi kapsamında daha profesyonel bir Ordu için çalışma yürüttüğünü vurguladı.

TSK profesyonelleşme oranının yüzde 42'ler seviyesine geldiğini belirten Özlü, teknolojideki dönüşümle birlikte, bu sistemleri kullanan askerlerin daha da profesyonelleşmesi gerektiğinin altını çizdi. Yürütülen çalışmaları değerlendiren Özlü, şu ifadeleri kullandı:

5 MİLYAR DOLARLIK CİRO

"Savunma sanayi sektörümüzün bugün 5 milyar doların üzerinde bir cirosu var. Bunun 2 milyar dolara yakını ihracattan oluşuyor. Yüzde 55'ler seviyesinde yerli katkı payı mevcut. En önemli özellik teknoloji üreten bir sektör olması."

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Bedelli askerlik, Türkiye'de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerlik'e alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 21 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" dövizle askerlik hizmetine tabi erler ismi de verilir.

Diğer şekli ise geçici olarak Türkiye'de ikamet etmekte olanlara sağlanan olanaktır. Bu durumdaki askerlik süresi ise 21 gün olarak tespit edilmiştir. Cumhuriyet tarihinde 10 kez uygulanmıştır. En son uygulamalar, 1987, 1992, ve 1999 yıllarında yapılmıştır. 1999 yılındaki uygulamanın sebebi 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı amacı taşımıştır. 2011 yılında uygulanan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün alan ve 30.000 TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yapmış sayılmışlardır. Yasa çerçevesinde adaylar 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu, 31 Aralık 1987 ve önceki tarihlerde doğanların 18.000 TL karşılığında bedelli askerlikten faydalanabileceklerini belirtmiştir. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra toplanan Bedelli Askerlik Komisyonu, bedelli askerlikten 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların yine 18.000 TL karşılığında yararlanabileceğini belirten bir karar almıştır. Bu kararın 2 Ocak 1988 ve sonraki tarihlerde doğanlara hak ihlali oluşturduğunu düşünen askerlik yükümlüleri, kararı Ocak 2015'te Anayasa Mahkemesine taşımıştır.