Gündem Bedelli askerlik ne kadar oldu? Yeni askerlik sistemi nasıl?

Bedelli askerlik ne kadar oldu? Yeni askerlik sistemi nasıl?

23.03.2019 - 19:25 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerlik sisteminin değiştiğini ve artık yeni bir modele geçildiğini açıkladı. buna göre askerlik süresi ve bedelli ücreti de değişti. Peki yeni askerlik sistemi nasıl, bedelli askerlik ücreti ne kadar oldu? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...

Bedelli askerlik ne kadar oldu Yeni askerlik sistemi nasıl

Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren askerlik sistemi değişti. Yeni sistemde kimlerin ne kadar süre askerlik yapacakları ve bedelli askerlik ücretinin ne kadar olduğu Bakan Hulusi Akar tarafından açıklandı. akar'ın şema üzerinde açıkladığı sistem pek çok farklılığı da beraberinde getiriyor. İşte yeni askerlik sisteminin detayları...

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. Memur maaşlarının değişmesinden dolayı 6 ayda bir bedelli askerlik ücreti güncellenecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminde hem erbaş ve erlerin hem de bedelli olanların bir ay temel eğitim alacaklarını, bunun sonunda bedelliye ayrılanların askerlikle ilişkisinin kesileceğini bildirdi.

"Yükümlü kaynağından bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber, başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. 1 aylık eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

Haberin Devamı

Bu bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak, toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra bu erlere 'kalmak ister misiniz' diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak, bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları, oradaki değerlendirmelerde bu arkadaşımız, bu genç başarılı olduğu takdirde o sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek."

"CUMHURBAŞKANLIĞINA SUNULACAK"

Çalışmanın Cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirten Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bir ilk ön talimatlarını aldık ama bir kez daha orada irdelenecek ondan sonra kanunlaşacak. Önümüzdeki nisan ayında bunlar gerçekleşecek. O sırada bunlar değerlendirilecek." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Akar, maaşlarla ilgili de "Burada rakam söylersem yanlış olabilir ama erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek. Oradaki hiyerarşik düzen içinde neyse o alınacak. Ben son derece tatminkar olacağını değerlendiriyorum. Daha dün tatbikatlar sırasında oradaki bazı subay, astsubay, uzmanlarımızla konuşma fırsatı buldum. Gerçekten aklı başında çocuklar, büyük ciddiyetle, samimiyetle memnun olduklarını ifade ettiler."

Bedelli askerlik ne kadar oldu Yeni askerlik sistemi nasıl