Dünya Beklenmedik seçim zaferi

Beklenmedik seçim zaferi

19.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Avustralya’daki genel seçimlerde 16 milyon 424 bin 248 kayıtlı seçmen ülkeyi gelecek üç yıl boyunca yönetecek 46’ncı hükümeti belirlemek üzere dün sandık başına gitti.

Beklenmedik seçim zaferi

Her üç yılda bir tekrarlanan Avustralya’daki genel seçimler, 6 yıldır iktidarda bulunan Liberal-Ulusal parti koalisyon hükümeti ile son kamuoyu yoklamalarında 2 puan önde görünen İşçi Partisi arasında geçti. Ancak ilk sonuçlar, tüm beklentilerin aksine seçimi İşçi Partisi’nin değil, hükümetteki Liberal-Ulusal parti koalisyonunun kazandığını gösteriyor.

Haberin Devamı

İşçi Partisi’nin lideri Bill Shorten, ilk sonuçların açıklanmasının ardından yenilgiyi kabul etti ve parti liderliğinden istifa ederek yeniden aday olmayacağını duyurdu. Başbakan Scott Morrison ise zaferini ilan etti. Morrison, zaferin belli olmasının ardından yaptığı ilk konuşmasında, “Her zaman mucizelere inandım” ifadesini kullandı. Morrison ayrıca “Bu gece zaferi sessiz Avustralyalılar kazandı” dedi. Morrison ayrıca seçim sloganına da gönderme yaparak “Avustralya’nın dünyada yaşamak için en iyi yer olduğunu” söyledi.

İktidar kanadı seçim kampanyasında ekonomi, daha fazla göç alınmaması, sınır güvenliği gibi konularda seçmenlerden oy talep ederken, muhalefet iklim değişikliği, düşük ücretler, sosyal yardımlar ve sağlık hizmetlerindeki gecikmeleri gündeme taşıyarak Avustralyalılardan destek talep etmişti.