Bel Ağrısı Olanlar İçin Öneriler

Bel ağrısı, baş ağrısından sonra en çok görülen ağrı çeşitleri arasında yer alır. Pek çok insan hayatının bir döneminde bel ağrısı geçirmiştir. Fiziksel ve çevresel etmenlere bağlı olarak ortaya çıkan bel ağrılarından kurtulmak ya da bu ağrıları azaltmak için yaşam tarzınıza dikkat ederek ağrısız bir hayat geçirebilirsiniz. Uzun süreli devam eden bel ağrılarında ise farklı rahatsızlıkların ağrıya neden olabileceğini göz önünde bulundurarak mutlaka bir doktora gözükmelisiniz.

Fiziksel Olarak Güçlenin

Haberin Devamı

Bel ağrısının genel olarak ortaya çıkma nedenleri arasında eklem ve kas güçsüzlüğü vardır. Bu güçsüzlükler ani ya da ters hareketlerde bölgenin kolayca zarar görmesine yol açar. Düzenli spor yapmak, sağlıklı beslenmek, kemik gelişimi için önemli besinleri doğru bir şekilde almak eklem ve kas güçsüzlüğünün önüne geçer. Sürekli aynı pozisyonda oturmak da bölgesel olarak güçsüzlüğe ve tembelliğe neden olur. Her gün 10-15 dakika ayırarak omurganızı ve bel bölgenizi güçlendirecek hareketler yaparak bel ağrılarını azaltabilirsiniz. Oturarak çalışanlar, bilgisayar kullananlar ve öğrenciler yirmi dakikada bir ayağa kalkıp birkaç dakikalık esneme hareketleri yaparak duruş bozukluğuna bağlı meydana gelen bel ağrısının önüne geçebilirler.

Konfor Alanınızı Genişletin

Bel bölgesi günlük hayatınızdaki tüm hareketlerinizden etkilenen bölgeler arasında yer alır. Bu nedenle araba kullanırken, çalışırken, televizyon izlerken, kitap okurken ya da uyurken dikkatli davranarak bel ağrılarınızı azaltabilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Fiziksel özelliklerinize uygun bir sandalyede oturmak, araç kullanırken bel desteği ile bölgeyi desteklemek, uyuma pozisyonuna dikkat etmek ve konforlu bir yatakta uyumak bel ağrılarınızı azaltmanızda yardımcı olur. Bu konuda bizim kaleme aldığımız “bel sağlığı için 100 tavsiye” çok önemlidir.

Hareketlerinize Dikkat Edin

Aniden ortaya çıkan bel ağrılarının en temel nedenleri arasında ters ve dengesiz hareketler yer alır. Ağır nesneleri öne eğilerek kaldırmak; bir anda sağa, sola, öne ya da arkaya ters bir şekilde eğilmek bel ağrılarının ortaya çıkmasına yol açar. Yerden bir eşya kaldıracağınız zaman dizleri kırarak eğilmek ve yavaşça kaldırmak da bel ağrısının ortaya çıkmasına engel olur.

Haberin Devamı

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net