Bel Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Bel ağrısı dünyada en çok karşılaşılan ağrılar arasında ikinci sırada yer alır. Baş ağrısından sonra en çok karşılaşılan ağrı olarak bilinen bel ağrısı, kişinin yaşam kalitesini düşürecek kadar şiddetli olabilir. Bel ağrısının yüzlerce farklı nedeni olabilir. Bu nedenle ağrının nedenine, süresine, şiddetine ve yerine göre önlem almak gerekir.

Bel Ağrısına En Çok Yol Açan Durumlar

Omurgada kırık, intervertebal diskte yırtık, travmaya bağlı oluşan zedelenmeler bel ağrısının sebepleri arasında yer alabilir. Bunların yanı sıra duruş bozukluğu, uyku ortamının kalitesiz olması, uzun süre hareketsiz kalmak, ani hareket yapmak ya da ağır yük kaldırmak bel ağrısına neden olan etmenler arasında yer alır. Düzenli yaşamak, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek bu şekilde ortaya çıkan bel ağrılarının azalmasını ve sık tekrar etmemesini sağlar. Strese ve yorgunluğa bağlı bel ağrısı şikayeti olan kişilerin psikolojik olarak destek almaları başarılı bir şekilde yaşam kalitelerini yükseltmelerini sağlar. Uzun süren çalışma saatleri, iş hayatının yoğunluğu ve anksiyete gibi durumlar bel ağrısının şiddetlenmesinde etkilidir.

Haberin Devamı

Bel Ağrısına Sebep Olan Rahatsızlıklar

Bel ağrısı sadece fiziksel ve çevresel etmenlere bağlı olarak ortaya çıkmaz. Bir hastalığın belirtisi olarak da sık sık bel ağrısı gözlemlenir. Böbrek büyümesi, böbrek taşı, safra taşı, prostat kanseri, bel fıtığı, aort hastalığı, peptik ülser, üreter taşı, iliak aretlerde tıkanma, pelvik bölgede meydana gelen miyom, kist gibi oluşumlar, pelvik organlardaki kanserler, bel fıtığı, bel kayması ve dar kanal rahatsızlıkları gibi pek çok hastalıklar bel ağrısına neden olur. Bu rahatsızlıkların hepsi önemli ve bir an önce tedavi edilmesi gereken hastalıklardır. Uzun süren ve geçmeyen ya da hafiflemeyen bel ağrısı şikayetiniz varsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz.

Doğumsal anomaliler, kemiklerde meydana gelen dejeneratif durumlar, eklem iltihapları ve romatizmal rahatsızlıklar da bel ağrısına neden olabilir. Bu kadar fazla nedenden meydana gelebilen bel ağrısı asla ihmal edilmemeli ve uzun süreli ağrılarda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net