Bel Fıtığı Ameliyatına Kim Karar Verir?

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Nöroşirürji uzmanı doktor kesin olarak ameliyata karar vermiş ise, artık ameliyatı geciktirmemek gerekir. Çünkü gecikme neticesinde, hele kanal da darsa bazen felce kadar giden telafisi imkânsız problemler ortaya çıkabilmektedir.

Buna karşılık zamanında yapılan, uygun ve yeterli bir cerrahi müdahale hastayı ömür boyu rahat ettirebilmektedir.

Hangi Şikayetlere Bağlı Olarak Operasyon Gerekebilir?

Haberin Devamı

Doktorlar genel olarak ameliyatın zorunlu olmadığı durumlarda ameliyat seçeneğini göz önünde bulundurmazlar.

Ancak bel fıtığı olan kişilerin bir ya da her iki bacağında fıtığa bağlı güç kaybı geliştiğinde, düşük ayağa veya güç kaybına bağlı yürüme zorlukları ortaya çıktığında, inatçı bir ağrının bulunduğu fıtıklarda ya da uzun süreli tedavi sonucunda herhangi bir sonuç elde edilemediğinde operasyon gerekli olabilir.

Yaşam Kaliteniz Düşebilir

Bel fıtığının bu safhaları hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren, sosyal ve iş hayatını sekteye uğratan durumlardır. Hastaların istenmeyen bu durumdan kurtulabilmeleri ve sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri için cerrahi müdahale gerekebilir.

Gelişen teknoloji sayesinde fıtık ameliyatlarının daha kolay hale gelmesi ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha da kısalması hastaların kaybettikleri yaşam kalitesine hızlı bir şekilde geri dönmelerini sağlamaktadır.

Bel Fıtığı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Öyle bel fıtığı ameliyatı vardır ki yarım saat içinde biter, öylesi de vardır ki saatlerce sürer. Mesela nüks bel fıtığı ameliyatları diğerlerine göre nispeten daha uzun sürebilir.

Burada önemli olan ameliyatı gerçekleştiren cerrahın 100 metre yarışmacısı atletler gibi acele etmesi değil; operasyonu dikkatli bir şekilde, emniyetli olarak, sakince, tertemiz yapmasıdır.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net