Bel Fıtığı Ameliyatına Nasıl Karar Verilir?

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Disklerin iç kısmında nükleus pulpozus denen jöle kıvamında yumuşak bir bölüm, bunun dışında ‘anulus fibrozus’ adı verilen daha sert bir fibröz tabaka, omur kemiklerine bakan yüzlerde ise her iki tarafta son-plak olarak adlandırılan kıkırdak yapılar vardır.

Dıştaki tabakanın anatomik bütünlüğünün bozularak içerideki yumuşak kısmın dışarıya doğru taşmasına fıtıklaşma denir. Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk, omurilik kanalı (spinal kanal) içinden veya kendisinin arka-yan tarafından geçmekte olan sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder.

Haberin Devamı

Ayrıca fıtıklaşmış diskten ortama salınan bazı kimyasal maddeler de sinir köklerini etkileyerek ağrıya neden olurlar.

Bel Fıtığında Ameliyat Şart mıdır?

Bel fıtığı denince akla ilk gelen şeylerden birisi de ameliyattır. Ancak genel kanının aksine fıtık rahatsızlıklarının büyük bir çoğunluğu için ameliyat gerekmez. Bel fıtığının ameliyat dışında da farklı tedavi yöntemleri bulunur.

Doktorlar genel olarak ameliyat seçeneğini en son çare olarak düşünür. Eğer fıtık başlangıç aşamasında ise büyük bir ihtimalle ameliyat gerekmez. Bu fıtıklar için çeşitli egzersiz programları, istirahat, ergonomik önlemler, ilaç tedavisi uygulanır.

Bazı hastalara özel duruş eğitimi almaları tavsiye edilir. Bu yöntemlerin dışında nükleoplasti ya da nükleoliz gibi bazı kapalı ameliyat yöntemleri de fıtık tedavileri arasında yer almaktadır.

Ameliyat Gerektiren Durumlar

Doktorlar genel olarak ameliyatın zorunlu olmadığı durumlarda ameliyat seçeneğini göz önünde bulundurmazlar. Ancak bel fıtığı olan kişilerin bir ya da her iki bacağında fıtığa bağlı güç kaybı geliştiğinde, düşük ayağa veya güç kaybına bağlı yürüme zorlukları ortaya çıktığında, inatçı bir ağrının bulunduğu fıtıklarda ya da uzun süreli tedavi sonucunda herhangi bir sonuç elde edilemediğinde operasyon gerekli olabilir.

Bel fıtığının bu safhaları hastanın yaşam kalitesini oldukça düşüren, sosyal ve iş hayatını sekteye uğratan durumlardır. Hastaların istenmeyen bu durumdan kurtulabilmeleri ve sağlıklarına tekrar kavuşabilmeleri için cerrahi müdahale gerekebilir.

Haberin Devamı

Gelişen teknoloji sayesinde fıtık ameliyatlarının daha kolay hale gelmesi ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin daha da kısalması hastaların kaybettikleri yaşam kalitesine hızlı bir şekilde geri dönmelerini sağlamaktadır.

Ameliyat Öncesi Hazırlık

Genel olarak hastaların ameliyat öncesi tetkiki ve anestezi uzmanı tarafından gerçekleştirilen muayenesi ameliyat gününün sabahında gerçekleştirilir. Ameliyatı sabah olan hastaların veya bazı anestezi doktorlarının tercihine göre bu muayene ameliyattan önceki gün de gerçekleştirilebilir.

Ancak kronik kalp ya da akciğer hastalığı olan hastalar, bypass ve daha önce akciğer ameliyatı geçmişi olan hastaların anestezi muayenesi, ameliyat tarihinden 2-3 gün önce gerçekleştirilir. Ameliyattan önceki gece banyo yapılması hasta açısından önemlidir. Hastaların, ameliyattan sonraki 2-3 gün banyo yapması yasaktır.

Haberin Devamı

Operasyon öncesi banyo yapmak aynı zamanda ameliyatın gerçekleştirileceği yerin hijyeni açısından iyidir. Operasyonun gerçekleştirileceği bölge ameliyathanede, hastane çalışanları tarafından temizlenir.

Ameliyat yaralarının daha hızlı iyileşebilmesi için hastalara ameliyattan bir süre önce sigara kullanımını bırakmaları tavsiye edilir. Hastaların ameliyat öncesinde soğuk algınlığı, grip ya da başka herhangi bir rahatsızlık hissetmesi halinde doktorlarına başvurması gerekir.

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net