Gündem Belediye bile atık boşaltıyor!

Belediye bile atık boşaltıyor!

29.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir İl Çevre Müdürlüğü’nün ‘kirli’ dediği Havran Çayı Sağlık Bakanlığı’na göre ‘tertemiz’ çıktı. Raporlara göre, çayı kirletenlerden biri de bizzat Havran Belediyesi’nin kendisi

Belediye bile atık boşaltıyor

Balıkesir Havran Çayı, iki bakanlığın verilerinin taban tabana zıt olduğunu, vatandaşın sağlığının tehlikede olduğunu gözler önüne serdi. Balıkesir İl Çevre Müdürlüğü tarafından kirliliği tespit edilen Havran çayı, Sağlık Bakanlığı raporlarına göre “tertemiz” çıktı. Çayın kirliliğini fotoğraflarla tespit eden Çevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baran Bozoğlu ise raporlara göre, çayı kirletenlerden birisinin de bizzat Havran Belediyesi olduğunu ifade etti.
Bozoğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmayla, sahillerde yapılan analizlerin yuzme.saglik.gov.tr adresinde yayınlandığını ancak birçok alanda ise hiç mikrobiyolojik faaliyete rastlanmadığını belirtti.

Kirliliğe devam
Balıkesir’den ödenek veren Bozoğlu şöyle devam etti:
“Balıkesir Orjen Sitesi’ne dair odamıza da birçok şikayet gelmiştir. Sahilde ve denizde kirlilik olduğu görülmektedir. Aynı zamanda kötü kokular olduğu ve denize dökülen Havran Çayı’nda da fosseptik ve sanayi atıkları olduğu vatandaşlar tarafından tespit edilmiştir. Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, mayıs içerisinde denetimler yaptığını belirterek, 3 adet hayvancılık tesisinden sadece birisinin Havran Çayına atıksu deşarj ettiğini belirterek 43 bin TL ceza kesildiğini belirtmiştir. Havran Belediyesi’nin de atıksularının Havran Çayı’na karıştığı vurgulanmıştır. Öte yandan zirai mücadele ilaçlarının, zeytincilik faaliyetlerinin yağan yağmur ile Havran Çayı’nı kirletebileceği, uzun zamandır kaçak evsel ve endüstriyel atıkların Havran Çayı’nın dibinde biriktiği ve koku yaptığı çözümün DSİ 25. Bölge Müdürlüğü tarafından üretilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Şuan bile söz konusu çayın kirlenmeye devam ettiği, kaçak deşarjların ise halen tespit edilmediği yazıdan anlaşılmaktadır.”

‘Kuraklık kronikleşecek’
Sağlık Bakanlığı’nın laboratuvarlarının yüzme suyu analizleri için yetersiz olduğunu söyelyen Bozoğlu: “Ülkemizde çevre kirliliğinin artması, kuraklığın kronikleşmeye başlamasıyla deniz kirliliği daha da artacak. Ölçüm parametrelerinin sadece 3 mikrobiyolojik parametreyle sınırlandırılması büyük bir hata.”