Gündem Belediyeler arası mahalle savaşı!

Belediyeler arası mahalle savaşı!

10.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da Ataşehir ve Ümraniye ilçelerinin sınırları yeniden belirlendi. Böylece CHP’li Ataşehir sınırları içinde bulunan Barbaros Mahallesi’nin ‘Finans Merkezi’ olarak belirlenen bölümü Ak Partili Ümraniye Belediyesi’ne geçti

Belediyeler arası  mahalle savaşı

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen ‘Torba tasarıya’, Ak Partili milletvekillerinin verdiği önergenin kabul edilmesiyle yeni bir madde getirildi. Buna göre, İstanbul’da Ataşehir ve Ümraniye İlçeleri’nin sınırları yeniden belirlendi ve 04 ve E-80 karayolu, sınır olarak tayin edildi. Böylece CHP’li Ataşehir sınırları içinde bulunan Barbaros Mahallesi’nin “Finans Merkezi” olarak belirlenen bölümü Ak Partili Ümraniye Belediyesi’ne geçti. Ataşehir Belediyesi, “Burada kurulacak iş merkezleri ile yıllık 150 milyon lirayı aşacak gelir CHP’li belediyeden çalınıp Ak Partili belediyeye devrediliyor” diyerek, değişikliğin amacının ‘rant’ olduğunu iddia etti. “Burası zaten Ataşehir kurulduğu günden beri bizimdi” diyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can ise, “O dönem kanunda yapılan anlatım hataları nedeniyle Ataşehir Belediyesi burası üzerinde hak iddia ediyor, kimi davaları da kazanıyordu. Şimdi bu durum kanunla netleşti” diye konuştu.

‘Vaktiyle takas etmiştik’
Belediye binasında, toplantı masasının üzerine serdiği harita ile söz konusu tartışmalara neden olan değişikliği anlatan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, şunları söyledi:
“2008 yılında Ataşehir’in ilçe olması aşamasında zaten E-80 ve O-4 Karayolları sınır kabul edilmişti. Biz de buradaki mahalleler arasında takasa gitmiştik. Ümraniye’ye bağlı olan Yenişehir, Yeni Çamlıca, Mevlana, Mimarsinan, Aşık Veysel, Mustafa Kemal mahalleleri Ataşehir’e verilmiş, buna karşılık karayollarının kuzeyinde Atatürk ve Barbaros mahallelerinden kalan kısımlar da Ümraniye’ye dahil edilmişti.
O dönem Kadıköy Belediyesi’ne bağlı olan bu mahallelerle ilgili olarak da belediye ile yazışmalar gerçekleştirilmişti. Fakat o dönem kanun yazılırken, Barbaros Mahallesi denmemiş de ‘Atatürk Mahallesi’nin E-80 ve O-4 karayollarının kuzeyinde kalan kısımlar’ denilmiş. Aslında O-4’ün kuzeyinde zaten Atatürk Mahallesi yok; Barbaros Mahallesi var. Bu hata nedeniyle, bu alan üzerinde Ataşehir Belediyesi hak iddia ediyordu.”
Belediyede görevli bir yetkili de yine bahsi geçen bu iki alanda 300’e yakın seçmen olduğunu ve bu kişilerin ikametgahlarının Ümraniye Belediyesi’nde olduğunu ve oylarını da seçimlerde Ümraniye’den kullandıklarını belirtti.

‘İşin ucunda rant hırsı var’
Ümraniye Belediyesi’nin bu iddialarına karşılık Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi bir yazılı açıklama yaparak, “Konu Ak Partililer tarafından kamuoyuna aksettirilmeye çalışıldığı gibi belediyeler arasında bir ilçe sınırı konusundaki anlaşmazlık değildir. Konu, vergi ve inşaat harçları ile birlikte yıllık 150 milyon lirayı aşan bir gelirin CHP’li bir belediyeden Ak Partili bir belediyeye aktarılma meselesidir. Konu müteahhit eski ‘mücahitlerin’ rant hırsıdır” dedi.