Siyaset ‘Belediyeler geri kazanıma odaklanmalı’

‘Belediyeler geri kazanıma odaklanmalı’

02.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geri dönüşümde belediyelere büyük görev düştüğünü belirten Emine Erdoğan, “Vatandaşlarımızın evlerinde ayrıştırdıkları atıkları belediyelerimizin toplayıp dönüştürmesi gerekiyor. Belediyelerin geri kazanıma odaklanması lazım” dedi

‘Belediyeler geri kazanıma odaklanmalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sıfır Atık Zirvesi’ne katıldı. Sağlıklı bir çevrede yaşamanın, herkesin en temel insan hakkı olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, bu hakkın sadece insana yönelik değil, ekosistemin de gelecek nesillerin de bunda hakkı olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Bizden sonra gelecek olan nesillere, kaynakları tükenmiş, yaşam şartları zorlaşmış bir dünya bırakamayız. Misafiri olduğumuz yeryüzünü bize emanet edildiği şekliyle bizden sonrakilere bırakmak hepimizin temel sorumluluğudur. Ne yazık ki modern insan, kendini doğanın hakimi zannediyor. Oysa bizler doğanın sadece bir parçasıyız. Doğa biz olmadan hayatiyetini sürdürebilir fakat biz tabiat olmadan yaşayamayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tatlı su azaldı’

Küresel ısınmaya dair yakın zamanda yayınlanan bilimsel bir çalışmaya göre dünyanın sanayi öncesi döneme göre 1 derece ısındığını ve bu ısınma sonucu iklimde büyük değişikliklerin olduğunu anlatan Emine Erdoğan, “Deniz seviyesi yükseldi, buzullar erimeye başladı. Sera gazı emisyonları bu şekilde devam ederse küresel ısınmanın 2050’lerde 1,5 derece sınırını aşması bekleniyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Akdeniz’de tatlı su kaynaklarının yüzde 10’a yakın azalması, yangınların yüzde 37 oranında artması demek. Avrupa şehirlerinde sıcaklık kaynaklı ölümlerin yüzde 15 ile 22 oranında artması demek. Bu rapor bile acilen üretim ve tüketim kültürünün gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu sebeple tüm dünya en hızlı şekilde yenilenebilir enerji kullanımına yönelmeli. Yaşam tarzları yeniden tasarlanmalı” dedi.

Haberin Devamı

Sıfır Atık Projesi’nin de bu tasarımlardan biri olduğunu kaydeden Emine Erdoğan, “Atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri dönüşüme girmesiyle daha yaşanabilir bir çevre, daha güçlü bir ekonomi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

‘Belediyeler geri kazanıma odaklanmalı’
İş belediyelerde

Proje çerçevesinde, bir yıl boyunca, toplumun tüm kesimlerinden çok güzel destekler aldıklarını söyleyen Emine Erdoğan, “Şimdi iş büyük ölçüde belediyelerimizde. Vatandaşlarımızın, evlerinde ayrıştırdıkları atıkları, belediyelerimizin aynı mantıkla toplayıp dönüştürmesi gerekiyor. Belediyelerin vahşi depolamayı terk edip, depolama veya yakma yerine geri kazanıma odaklanması lazım” dedi.

Japonya’da Kamikatsu adındaki bir kasabanın çöpünün yüzde 80’inin geri dönüştürüldüğünü ve sadece yüzde 20’sinin depolama alanına gittiğini anlatan Emine Erdoğan, “kullan-at” kültürünü bir tarafa bırakarak, değişimin başlaması gerektiğini söyledi.

ACİLEN TEDBİR ALMALIYIZ

Sıfır Atık Projesi ile ilgili çalışmalarının kendilerini gıda israfı ile de yüzleştirdiğini ve zirvenin bir oturumunun da bu konuya ayrıldığını anlatan Emine Erdoğan, “Bu öylesine önemli bir konu ki, bir ekmeğin israfı, bir ekmekten öte bir şeydir. Basit bir hesapla 1 kilo ekmek için 1,6 litre su harcandığını düşünelim. Yılda 6 milyon ekmek israf edildiğinde, bu yaklaşık 880 milyar litre suyun da boşa harcandığı anlamına geliyor. Oysa ekmeği alırken, bölerken, yarım bırakıp sofradan kalkarken bu bedelleri düşünsek ekmek gözümüzde çevresel bir değere de dönüşmez mi? Basit önlemlerle benzeri israfların önüne geçebiliriz. Unutmayalım, israf ettiğimiz gıdaların sadece üçte birini kurtarsak dünyada açlık diye bir sorun kalmayacak. Kadınlarımıza seslenmek istiyorum. Çocuklarımızın bilincini öncelikle sizler inşa ediyorsunuz. Çocuklarımıza bir ekmeğin, bir bardak suyun, bir ağacın değerini lütfen öğretelim. Acilen bazı tedbirler almazsak, yaşayacağımız çevre krizleri, hayatı tüm yönleriyle yok edecek” dedi.