Nevşehir BELGESİZ TURİST REHBERLERİ İLE İLGİLİ DENETİMLER ARTTIRILACAK

BELGESİZ TURİST REHBERLERİ İLE İLGİLİ DENETİMLER ARTTIRILACAK

14.03.2015 - 13:18 | Son Güncellenme:

.

BELGESİZ TURİST REHBERLERİ İLE İLGİLİ DENETİMLER ARTTIRILACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından düzenlenen 1. Denetim Çalışma Toplantısı Nevşehir’de yapıldı.
Kapadokya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantının açılışına Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Asım Keser, TUREB Başkanı A.Zeki Apalı ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan TUREB Başkanı Apalı, turist rehberlerinin turizmde büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek belgesiz turist rehberlerinin ülkenin imajına olumsuz etki yaptığını kaydetti.
Belgesiz rehberler ile ilgili olarak son dönemde ciddi çalışmalar yapıldığını ve kamuoyunda ciddi bir bilinçlenme olduğunu kaydeden Apalı, “Bu bilinçlenme aslında sevindirici ama yeterli değil. Yasamızın çıkması Haziran ayında 3. yılını dolduracak. Yeterli olmadığı için bilinçlendirmeyi daha da pekiştirmek için bu tür toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu toplantıların ve bilinçlenmenin etkisiyle daha ciddi ve verimli neticeler elde edeceğimize inanıyorum. Türkiye’ye gelen turistlerin ne kadarlık bir bölümünün kaçak rehberlerle ülkemizi gezdikleri konusunda bir veri yok. Ancak paket turlar dediğimiz 24 saati aşan konaklamalarda yasa gereği belgeli rehberler ile çalışılması gerekirken bunların yasa dışı belgesiz rehberler tarafından gezdirilmesi en büyük sıkıntıyı oluşturuyor aslında. Çünkü uzun bir süre vakit geçirdikleri için yabancılarla anlattıklarını da kontrol edemediğinizden geri dönüşler olumsuz olabiliyor. Yani bu bir yerde sizin yıllardır oluşturduğunuz değerlerinizi yerle bir edebiliyor” dedi.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ise, “Turizm çok önemli ama turizmi bilinçli ve geleceğe yönelik olarak ülkemizi en iyi şekilde tanıtarak yapmak zorundayız. Bu tanıtımı yaparken sadece fuarlarla, bire bir toplantılarla tanıtım yapmak yerine aynı zamanda uygulamada, bize gelen, ülkemize gelen, ülkemizin güzelliklerini görmek için buralara gelen turistleri en iyi şekilde ağırlayarak onlara ülkemizi, ülkemizin değerlerini, güzelliklerini, tarihi ve doğal değerlerini onlara en iyi şekilde aktarıp gittiklerinde birer turizm elçisi olmalarını sağlamalıyız. Bunun içinde bizim onlara bilgileri, kültürümüzü, kardeşliğimizi ve misafirperverliğimizi en iyi ve en doğru şekilde aktarmamız lazım. Ülkemizde bunları yapan kuruluşlar var ve bunların başında da turist rehberleri geliyor. Bu kapsamda turist rehberlerimizin de en iyi şekilde donanıma sahip olmaları gerekiyor. Donanımlı bir turist rehberi gerçekten ülkemiz için çok değerli bir turizm hazinesi. Bununla birlikte maalesef ülkemizde turist rehberleri haricinde de bu işi yapmaya kalkan, rehberlik hizmeti vermeye çalışan kişiler olabiliyor. Ülke turizmi için büyük tehlike arz eden bu kişilere karşı bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor. Bu toplantı da bu konuyla ilgili önemli kararlar alınacağına inanıyorum” diye konuştu.
Toplantıda “Denetimler ve Denetimlerde Uygulama Birlikteliğinin Oluşturulması, Denetimlerde Kullanılacak Tutanak, Kaçak Rehberlik Tespitinde Yapılacak İşlemler, Sözleşme Zorunluluğu, Denetimlerde Etkin Sonuç Alma” konuları görüşüldü.