Ankara Belmek'lerde El Nakışı Kursu İlgi Görüyor

Belmek'lerde El Nakışı Kursu İlgi Görüyor

23.02.2017 - 12:30 | Son Güncellenme:

.

Belmeklerde El Nakışı Kursu İlgi Görüyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Belediye Meslek Edindirme Kurslarında (BELMEK) el nakışı branşı büyük ilgi görüyor.
Hacı Bayram BELMEK’te eğitim alan kursiyerler, Antep işinden tel kırmaya, hesap işinden Maraş işine kadar geçmişin en nadide el nakışlarını ilmek ilmek işleyerek gelecek nesillere bırakıyor. BELMEK’te 22 yıldır el nakışı öğretmenliği yapan Gül Cansız, kursiyerlere öncelikle sanatla ilgili teorik ve teknik bilgilerin verildiğini, daha sonra pratik kısmına geçildiğini anlattı. Geleneksel işleme sanatlarının başında yer alan el sanatlarının hem yüzyıllar önceki orijinal haline sadık kalınarak hem de modernize edilerek yeniden işlendiğini ifade eden Cansız, “Ninelerimizin sandıklarından çıkan güzelim işlemeleri örnek alıp yeniden işleyerek hem öğreniyoruz, hem öğretiyoruz hem de gelecek nesillere bırakmanın hazzını yaşıyoruz” dedi.
Kursta basit nakış olmak üzere Türk işi, hesap işi, file işi, Antep ajuru, Maraş işi gibi geleneksel el işlerinin yapıldığını anlatan Cansız, genelde ev hanımı ve emeklilerden oluşan kursiyerlerin ustalaştıktan sonra sipariş üzerine yaptıkları eserlerinin de satışlarını yaparak aile bütçelerine katkı sağladıklarını kaydetti.
El nakış branşında eğitim alan kursiyerler, BELMEK’lerin bir nevi sanatevi gibi hizmet verdiğini belirterek, kursa katılmaktan zevk aldıklarını, el nakışı sanatının yaşamasına katkı sağladıkları için de çok mutlu olduklarını söylediler. Çocukları büyüdükten sonra arkadaş ve sosyal çevre edinmek amacıyla kursa başladığını belirten Hafize Bozdağ, “Hocalarımız ve BELMEK sayesinde inşallah el emeği, göz nuru geleneklerimiz ölmez” dedi.
16 yıldır hiç aksatmadan farklı branşlardaki kurslara devam ettiğini dile getiren Filiz Sevindik de, “Hafta içi her gün kurslara geliyorum. Hafta sonları kurs olmadığı için çok sıkılıyorum. Hanımlar için bu kursların çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Emekli giyim öğretmeni kursiyer Ayşe Atalay da hobi amaçlı olarak başladığı kurstan çok zevk aldığını belirterek, geleneksel el işlerini geleceğe taşıyacak kişilerden olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.