Geri Dön
Ben Fero yeni şarkısı 'Arkadaş' ile yine zirvede

Ben Fero yeni şarkısı 'Arkadaş' ile yine zirvede

Rap’i tekrardan ülke gündemine taşıyan adam, Spotify, YouTube ve diğer müzik platformlarının şüphesiz gerçek şampiyonu Ben Fero, yeni çıkardığı 'Arkadaş' şarkısı ile yine bir gecede liste başı oldu. Peki bu başarının sırrı ne?

Yağız Güzel
Yağız Güzel

Bir albümle bir insan ne kadar başarı elde edebilirse o kadar başarı elde etti Ben Fero. Çıkardığı 'Orman Kanunları' adlı albümü onu kısa sürede ülke gündemine taşıyıp en çok bilinen ve şarkısı en çok çalınan rapçi haline getirmesini geçtim, genel listede de en çok dinlenen şarkıcı yaptı.

Haberin Devamı

Elbette bu başarıda en büyük etken şarkıların başarısıydı. Diğer rap şarkılarına göre hem içerik olarak hem de söyleme biçimi olarak insanı yormaması, sözleri anlamak için fazla çaba sarf etmeden tek dinlemede şarkının ağza takılması onun şarkıları sempatik ve daha kolay algılanabilir hale getirdi.

Bu tarz şarkılar rap kültürüne ne kadar uygun bilmiyorum ama bu zamana kadar rap hep biraz soğuktu, biraz uzaktı insanlara. Örneğin sokakta rap şarkısı mırıldanarak geçen birini göremezdiniz mesela sokakta. Ama Ben Fero adeta rap alt yapılı pop şarkılar üretti. Bir pop şarkısının tüm özelliğini taşıyordu şarkıları. Kolay ezberleniyor, anlamsal olarak çok yoğun değil ve amacı büyük oranda dinleyeni ya gaza getirmek ya da eğlendirmekti. Pop seven bir ülke olduğumuz için de hemen atladık bu yeni nesil rap’e.

Haberin Devamı

Rap sever misin?

Bununla da kalmayıp şarklılardan birini Türk Pop’unun en popüler isimlerinden birinin adıyla, yani 'Demet Akalın' olarak çıkartınca da Demet Akalın başta olmak üzere daha önce rap’e pek de sıcak olduklarını göremediğimiz birçok popçu rap müziği en çok seven isimler haline geldiler. Hatta öyle ki artık popçu röportajlarının bir kısmında mutlaka "Rap sever misin?" sorusu soruluyor. Kıymetli popçularımız da "Elbette... Ben hep dinlerdim... Mesela Ben Fero çok iyi..." tarzında cevaplar veriyorlar. Ülkede rap sevmeyen kalmadı neredeyse!

Ben Fero o kadar büyük bir kitleye ulaştı ki hadi popçu kesimini anladık, gençler, çocuklar da tamam ama yaşlı teyzelerin arabalarda Ben Fero’nun şarkılarına çılgınlarca eşlik edip video çekmelerini eminim o da beklemiyordu.

Ve bu kadar başarılı bir senenin ve albümün ardından çıkaracağı şarkı merak konusuydu hele ki 'Fight Kulüp' adlı şarkıda yaşadığımız şoktan sonra. Dedik ki "Neyse bu sayılmaz, kendisi çıkarsın da onu görelim". Ve o beklenen şarkı çıktı: 'Arkadaş'.

Özgüveni yüksek

"Beni bilen bilir, beni ayakta tutan rap, ben hep rap yaparım" tarzı büyük şöhretten önce de bir rapçi olarak varolduğunu belirten cümlelerden, listelerdeki başarısından, Twitter’da yediği linçlerin gereksizliğinden, hızlı gelen şöhretten ve en 'saran' rapçi olduğunu ifade ettiği özgüvenli ifadelerden oluşuyor şarkı. Ve de ekliyor 'Özgüvenli gençler sevdi beni'. Konserlerden bildiğimiz zıplamadık kısım olan nakaratta ise 'prim varsa yanaş' gibi bir ifade geçiyor bu kendine 'yeniden yap' gibi bir öğüt mü, yoksa birilerine laf sokma mı? Emin olamıyorum. Cevabın ikinci seçenek olduğunu düşünüyorum açıkçası. Şarkılarının zaten başarılı ve iyi şarkılar olmasının yanı sıra popçular üzerinden yaptığı primin de ona çok fayda sağladığı ortada. Böyle bir lafa gerek pek de yokmuş sanki.

Haberin Devamı

'Arkadaş' şarkısı genel olarak aslında ilk albümünün öyküsü gibi. E çok konuşuldu dedik ama bu hep pozitif olmadı. Rap’i bozduğu söylendi, şarkıları eleştirildi, sırf başarılı olana, gündemde olana taş atıp gündeme gelmek için klavyesi olan yazdı, hakaret edenler bile oldu. O da bu başarılı senesi boyunca söylenenlere, yapılan eleştirilere, hakaretlere toplu bir cevap niteliğinde şarkı yaptı. Aralarda da bolca kendini övmekten uzak durmadı.

Haberin Devamı

Ee yine çok dinlenecek, yine her yerde çalınacak. Uzunca bir süre sosyal medyanın her alanında, sokaktan geçen arabadan bile bu şarkı duyulacak. Sevmekten başla bir çaremiz yok gibi. Neyse ki eşlik edebilecek kadar ezberliyorsunuz şarkıyı ilk dinlemede.

Benzer İçerikler