Ben Kimim? Ben Neyim?

Bir önceki yazımda sizleri aşağıdaki soruyla baş başa bırakmıştım.

“Ben kimim?” ya da “Ben neyim”

Renginiz siz değilsiniz, Formunuz, burnunuz, gözünüz, iç organlarınız, beyniniz siz değilsiniz. Kalbiniz siz değilsiniz? Peki, sürekli ağzımızdan düşürmediğimiz “Ben” nerede? Ego nerede?

Hayallerinizdeki ben, kendi düşüncelerinizle daha doğrusu yanlış düşüncelerinizle yaratıldı. Belki şu an hayali bir ben olduğunu fark ettiğinizde tuhaf hissedebilirsiniz. Kalbinize bu huzursuzluğu bırakmasını söyleyin ve derin bir nefes alın. İnanın kalbiniz huzursuzluğu bırakacak hatta bedeniniz dahi rahatlayacaktır. Fakat zihin için bu süreç biraz farklıdır.

Haberin Devamı

Kendi kendine var olan bir “Ben” olmamasına rağmen zihin “Ben” in var olduğuna inanır. Hatta onu hisseder. Bilimsel olarak bir şeyin kendiliğinden var olması imkansızdır. Mesela mutsuz olduğunuzda mutsuzluk kendiliğinden ortaya çıkmaz. Gerçekte bir şeyler yanlış algılandığı için mutsuz olma ihtimali vardır. Öylesine analiz etmeden doğru olduğuna inanarak bir fikre tutunmak ve sonrasında o fikre uygun seçimler yapmak acıyı getirir.

Gerçek şu ki, hayal kırıklıkları ve acıyı getiren tek şey eylemlerimizdir. Hayal kırıklığı ve acı aşamasına gelindiğinde olumlu düşün temennileri işe yaramaz. Mutluluğa götürecek olan olumsuz olandan uzaklaşmak yerine olumsuzu analiz etmektir. Birçok felsefe düşünce sistemi bu fikri destekler. Allah, Tanrı, kaynak enerji her ne şekilde tanımlıyorsanız kötü eylemler yaratmaz. Kötü eylemler negatif zihinden gelir. Bu sebeple tüm yanlış düşünce ve deneyimlerinizin kaynağı bağımlılıklar ve cehalettir dersek yalan olmaz. Yanlışlığın, olmayan bir benin varlığına inanmak ve bu inanca uygun eylemlerin seçmekten kaynaklandığını fark ettiyseniz sizin için kurtuluş başlamış demektir.

Bu durumu fark etmek için nasıl var olduğunuzla ilgili meditasyonu tekrar yapmaya var mısınız?

Kendinize “Ben kimim?”ya da “Ben neyim”sorusunu sorduğunuzda, bakalım neler gelecek?

Hatta bu meditasyonu bir süreliğine her gün yapmak nasıl olurdu?

Haberin Devamı

Meditasyonla ilgili uygulamayı önümüzdeki hafta içinde yayınlanacak instagram mutluluğuşansabırakma hesabımdan takip edebilirsiniz.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

Mutluluğu Şansa Bırakma

Kaynak: Budist Öğretiler