Gündem Ben uçmuyorum kardeşim

Ben uçmuyorum kardeşim

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yarbay Akgün, darbe olduğunu anlayınca helikopterin arızalıymış gibi görünmesini sağladı. Başka bir helikoptere binmesi istenince de “Ben uçmuyorum kardeşim” diyerek helikopterle Marmaris’e havalanmadı

Ben uçmuyorum kardeşim

Darbe girişiminde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otele yapılan saldırının planlama merkezi olan Çiğli 2’nci Ana Jet Üssü’nden geç hareket etmesini sağlayanlardan birinin de helikopter pilotu Kurmay Yarbay Bahattin Akgün, olduğu saptandı. Tutuklanan ancak itiraz üzerine serbest bırakılan Akgün, Alay Komutanı Albay Murat Dağlı’nın emriyle helikopter başına gittiklerini belirterek şunları kaydetti:

“”Bana ‘Uçuş lideri benim, beni takip edeceksiniz, kimseyle temas kurmayacaksınız transponder DT 500 cihazlarını (radar takibini sağlayan cihaz) kapatacaksınız’ emrini verdi.”

‘Bayık ile ilgili sandım’

Akgün, ifadesini şöyle sürdürdü: “Gaziemir Kara Havacılık Komutanlığı’ndan havalandık 10 dakika sonra Çiğli’ye indik. İnişten sonra Murat Dağlı’yı gördüm. Kendisine kalkıştan önce sorduğum gibi ‘Ne amaçla buraya geldiğimizi’ sordum ancak cevap vermedi. Bekleme sırasında PKK’nın yöneticilerinden Cemil Bayık’ın paketlendiği laflarını duydum de onu almaya gittiklerini düşündüğüm” dedi. Darbe girişimini adını hatırlamadığı bir kişinin, askerin Boğaz Köprüsü’nü kapattığını söylemesinden sonra internet üzerinden öğrendiğini anlatan Akgün, ifadesini şöyle sürdürdü: “Ben test pilotu olduğum için teknik açıdan motora nasıl arıza yaptırıldığını biliyordum. Motor çalışmaz imajı oluşturdum.”

Alanda bekledikleri sırada üzerlerinde grimsi üniforma ve ellerinde M 16 tüfek bulunan yaklaşık 50 kişilik grubun geldiğini, başlarında da tuğgeneral bulunduğunu ve onlara brifing verdiğini ifadesinde söyleyen Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim helikoptere de binmeye geldiler, ancak bizim helikopterin göreve gitmeyeceğini söyledim. İnmelerini sağladım.” Nizamiye tarafından piyade tüfeği seslerinin geldiğini, ancak kime ateş açıldığını bilmediğini söyleyen Akgün, başka bir pilotun kullandığı helikoptere geçilmesinin istendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “’Ben uçmuyorum kardeşim’ dedim.”