Gündem Berat Kandili hangi gün idrak edilecek? (Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli?)

Berat Kandili hangi gün idrak edilecek? (Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli?)

07.05.2017 - 08:29 | Son Güncellenme:

İslam aleminde en özel gecelerden olan Berat Kandili için artık kısa bir zaman kaldı. Berat Kandili bu sene 10 Mayıs Çarşamba'yı 11 Mayıs Perşembe'ye bağlayan gece idrak edilecek. Peki Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli? Bu gecenin önemi hadis-i şeriflerde nasıl belirtildi.

Berat Kandili hangi gün idrak edilecek (Berat Kandili gecesinde nasıl ibadet edilmeli)

Allah'ın kullarına bu gece çok mağfiret edeceği kullarına bağışlanma kapılarını ardına kadar açacağı bilnmektedir.

Haberin Devamı


Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. İslam inancına göre bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek Gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle de Berat Gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet Gecesi gibi adlar da verilmiştir.


Müslümanlar bu geceyi ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi olduğuna inanır. Bu konuda İslam peygamberi Hz. Muhammed'in bir hadisi vardır:

"Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

Haberin Devamı

Ayrıca Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

2017 Berat kandili 10 Mayıs Çarşamba akşamı idrak edilecek.

BERAT KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Berat Kandili 'nin önemi bu gecede amel defterinin yazılması ve edilen dualarla tüm günahların affolmasından gelmektedir.

Her sene, Şaban ayının on beşinci Berat gecesinde, o senede olacak şeyler, ameller, ömürler, ölüm sebepleri, yükselmeler, alçalmalar, yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz, bu gece, çok ibadet, çok dua ederdi.


2017 DİNİ GÜNLER

Üç Aylar'ın Başlangıcı: 29 Mart

Regaib Kandili: 30 Mart

Mirac Kandili: 23 Nisan

Berat Kandili: 10 Mayıs

Ramazan'ın Başlangıcı: 27 Mayıs

Kadir Gecesi: 21 Haziran

Arefe (Ramazan): 24 Haziran

Ramazan Bayramı: 25 Haziran

Arefe (Kurban): 31 Ağustos

Kurban Bayramı: 1 Eylül

Hicri Yılbaşı: 21 Eylül

Aşure Günü: 30 Eylül

Mevlid Kandili: 29 Kasım