Siyaset Berberoğlu’na tahliye

Berberoğlu’na tahliye

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin 16 aydır tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onayan Yargıtay, sürpriz bir biçimde milletvekilliği sona erinceye kadar ceza infazının durdurulmasına ve tahliyeye karar verdi.

Berberoğlu’na tahliye

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, MİT TIR’ları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği gerekçesiyle CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’na verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı. Daha önce Berberoğlu’nun yeniden vekil seçilerek dokunulmazlık kazanmasını yargılamanın durdurulması nedeni saymayan Yargıtay, sürpriz bir biçimde milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verdi. Berberoğlu, dün akşam Maltepe Cezaevi’nden tahliye edildi.

Haberin Devamı

‘En çok kızımı özledim’

Ailesi ve partililer tarafından karşılanan Berberoğlu, en çok eşini ve kızını özlediğini belirterek, şunları söyledi: “Bir CHP milletvekili olarak Maltepe Cezaevi’ne girdim, yine bir milletvekili olarak dışarı çıkıyorum. Takdir edersiniz ki yaşadığım aşağı yukarı 16 aylık süreç, üzerinde düşünülecek, Türkiye’nin karar vermesini gerektirecek bir süreç. Beni mazur görün, birkaç gün aileme, partime bir danışayım. Özellikle eski meslektaşlarım, medyanın Maltepe Cezaevi’nde beni hiç yalnız bırakmadığının farkındayım.”

Yıldırım aradı

TBMM Başkanı Binali Yıldırım Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu’nu arayarak tahliye kararından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti, geçmiş olsun dileklerini iletti.

Haberin Devamı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, durdurulan MİT tırlarına ilişkin görüntüleri eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ilettiği iddiasıyla yargılandığı davada 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırılan Berberoğlu hakkındaki davanın “yeniden milletvekili seçilmesi nedeniyle durması” talebini reddetmişti.

Daire, yargılamanın daha önce kaldırılan dokunulmazlık uyarınca yapıldığını, sonradan yeniden vekil seçilmesiyle kazanılan yeni dokunulmazlığın yargılamayı etkilemeyeceğini belirtmiş, bu karar büyük tartışma yaratmıştı. Daire, Berberoğlu’nun tahliyesine karar verilmesi isteminin ise dosyanın esastan incelenmesi aşamasında ele alınmasını kararlaştırmıştı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, temyiz incelemesini esastan tamamladı. Daire, oy çokluğuyla Berberoğlu’na, “devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasını onadı.

Emsal oldu

Ayrıca, sürpriz biçimde Anayasa’nın 83/3. maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar Berberoğlu’nun cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar verildi. Böylece, daha önce örneğine çok rastlanmayan bir emsal oluştu. Yargıtay, dokunulmazlığı kaldırılan vekilin yeniden dokunulmazlık kazansa da eski dosyalardan yargılanabileceğine ancak mahkum olması durumunda infazın vekilliğin bitimine erteleneceğine karar vermiş oldu.

Haberin Devamı

Berberoğlu’na tahliye

‘Aramıza hoş geldin’

Enis Berberoğlu tahliyesinin ardından eşi Oya Berberoğlu, kızı Zeynep Dilara Berberoğlu ve partililerle Florya’daki Çınar Otel’e geldi. Otele gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Berberoğlu kucaklaştı. Öte yandan Twitter’dan “Aramıza hoş geldin Enis kardeşim” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, “Haksızlığa uğrayan herkes için adaletin peşinde yürümeye devam edeceğiz” dedi.

CHP’de buruk sevinç

CHP’nin 16 aydır tutuklu olan İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 5 yıl 10 günlük hapis cezasını onaylarken, milletvekilliği sona erene kadar salıverilmesine hükmeden Yargıtay kararı, CHP’de buruk bir sevinç yarattı. Hapis cezasının onanmış olmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu savunan CHP’den bazı isimlerin görüşleri şöyle:

GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: Enis Bey tekrar milletvekili seçilerek dokunulmazlık kazandığı için yargılamanın durdurulması kararı verilmesi lazımdı. Ama 5 yıl 10 günlük ceza onaylandı. Açıkça hukuk normlarıyla bağdaşmayan bir kararla karşı karşıyayız. Yargıtay kendiyle çelişerek, cezayı onamak suretiyle Anayasa’yı yok hükmünde saymıştır. Enis Bey özgürlüğüne kavuşacağı için seviniyoruz ama kararı asla sağlıklı bulmuyoruz.

Haberin Devamı

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MUHARREM ERKEK: Tam bir hukuk garabetiyle karşı karşıyayız. Yargıtay’ın bu davayı durdurmaması Anayasa’nın 93. maddesinin 4’üncü fıkrasına tamamen aykırı. Enis Bey yeniden milletvekili seçildiğinde, hakkındaki dava ve infaz durmalıydı. Şimdi, 1 yıl ve üzeri ceza alan milletvekilinin, milletvekilliğinin düşmesi durumu ortaya çıkar. Kalan cezasını tekrardan çekmesi gerekir. Bu büyük bir adaletsizliktir.

TBMM ADALET KOMİSYONU CHP GRUP SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: Mahkemenin davayı durdurup tahliye kararı vermesi gerekirdi. Bu karar Meclis’te okunursa, Enis Bey’in milletvekilliği düşecek, infazı kaldığı yerden devam edecek. Anayasa’ya aykırı, bu konuda açık hüküm var. Şimdi, önce kararın düzeltilmesini isteyeceğiz. Bu olmazsa AYM’ye bireysel başvuru yapılması gerekecektir. -ŞEVKET YAMAN Ankara

Haberin Devamı


Genel Kurul belirleyici

Milletvekilliği devam ettiği için Berberoğlu tahliye edildi. Yargıtay 16. Ceza Daire kararı önce yerel mahkemeye, buradan da Meclis’e gönderilecek. Anayasa’nın milletvekilliğinin düşmesini düzenleyen 84. maddesinin 2. fıkrasında, “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurul’a bildirilmesiyle olur” ifadeleri yer alıyor. Buna göre, kesin hüküm daha önce HDP’lilere yapıldığı gibi TBMM Genel Kurulu’nda okunur, Berberoğlu’nun vekilliği düşürülürse, yeniden cezaevine girerek, kalan cezasını çekmesi gerekecek. Bu durumda, kararın Genel Kurul’da okunup okunmaması konusundaki takdir belirleyici olacak. AK Parti ve MHP, bu yönde bir irade oluşturur ya da TBMM Başkanı Binali Yıldırım kararın okutulmasına karar verirse Berberoğlu’nun durdurulan infazı yeniden başlayacak. Berberoğlu’nun ise bu süreçte Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaparak, cezaya itiraz etmesi bekleniyor. 24 Haziran’da yapılan milletvekili genel seçiminde yeniden milletvekili seçilen Enis Berberoğlu’nun avukatları, Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvurarak, Berberoğlu hakkındaki davanın durmasını talep etmiş, Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu talebi reddetmişti.