Gündem Berkin Elvan, Türkiye’nin dört bir yanında anıldı

Berkin Elvan, Türkiye’nin dört bir yanında anıldı

11.03.2015 - 14:50 | Son Güncellenme:

Gezi eylemleri sürecinde Okmeydanı’nda bir polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak komaya giren ve 269 gün sonra 15 yaşında yaşama veda eden Berkin Elvan, ölüm yıldönümü 11 Mart’ta Türkiye’nin dört bir yanında anılıyor.

Berkin Elvan, Türkiye’nin dört bir yanında anıldı

Gezi parkı olayları sırasında kafasına gaz kapsülü isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan ölüm yıl dönümünde Okmeydanı'nda vurulduğu yerde anıldı. Kalabalık anmanın ardından Elvan'ın mezarının bulunduğu Feriköy Mezarlığı'na yürümek istedi. Ancak polis, grubun yürüyüşüne izin vermedi. Yolu TOMA'lar ile kesen polis, gruba müdahalede bulundu. Tazyikli su ve gaz bombalı müdahale sonrası grup ara sokaklara kaçtı.

Çeşitli gruplar ve topluluklar'ın öncülüğünde çok sayıda kişi ölüm yıl dönümünde olayın meydana geldiği Okmeydanı Mithatpaşa Sokak'ta Berkin Elvan için bir araya geldi. Sokak, Berkin Elvan'ın resimleriyle donatıldı. Vurulduğu yere konan bir masa üzerine bırakılan ekmek, karanfiller dikkat çekti. Aralarında Grup Yorum üyeleri, Efkan Şeşen, Hilmi Yarayıcı gibi sanatçılar ile tiyatrocuların bulunduğu Sanat Meclisi üyeleri'nin gelmesiyle anma programı saat 12.00 sıralarında başladı. İlk olarak Berkin Elvan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından mahalle arkadaşları, Berkin için yazdıkları şiiri okudular. Grup Yorum üyeleri Berkin Elvan için besteledikleri 'Uyan Berkinim uyan' adlı türküyü ve 'Uğurlama' türküsünü kalabalık grup ile birlikte seslendirdiler.

Haberin Devamı

"KATİLLER BULUNANA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Anma törenine, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da katıldı. Onur, burada yaptığı konuşmada Berkin Elvan'ın sesinin yankısının sonsuza kadar süreceğini söyledi. Sanat Meclisi'nin Berkin Elvan için hazırladığı kısa filme değinen Onur, "Bu videoda ne istediler? Sadece Berkin'in katillerinin bulunmasını istediler. Berkin'i vuranların katillerinin bulunmasını istiyoruz. Sanat Meclisi burada ancak illetin meclisi yok. Milletin Meclisini temsilen ben varım ancak çok utanıyorum. Keşke milletin meclisi burada katili bulmuş olarak bulunsaydı. O meclisin mensubu olmak tabi ki çok büyük onur ancak böyle günlerde çok büyük de utanç oluyor. O katiller bulunana kadar takipçisi olacağız" dedi.
Anma programına Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ile annesi Gülsüm Elvan, katılmadılar. Okmeydanı'ndaki anmanın ardından gruplar , Berkin Elvan'ın Feriköy'deki mezarına doğru yürüyüşe doğru geçti.

Haberin Devamı

İstanbul
Okmeydanı’nda Berkin’in vurulduğu yerde toplanan ve buradan Feriköy mezarlığına doğru yürüyüşe geçen kalabalığa polis müdahale etti.
Berkin için Gezi Parkı merdivenlerinde pankart açan Lise Anarşist Faaliyet üyesi sekiz kişi gözaltına alındı.
ÇHD üyesi avukatlar Çağlayan adliyesi önünde ‘Berkin için adalet istiyoruz’ yazılı pankart açtı. Avukatlar daha sonra anmanın gerçekleştirileceği Okmeydanı’na geçti.
Gazi mahallesinde Berkin için yapılan yürüyüşün ardından otobüslerle Okmeydanı’na geçildi. Çekmeköy’den Okmeydanı’ndaki anmaya gitmek isteyenler polisin müdahalesiyle karşılaştı.
İstanbul Üniversitesi öğrencileri Fen Fakültesi önünde Berkin Elvan için bir basın açıklaması yaptı.
İTÜ öğrencileri Taşkışla kampüsünde Berkin Elvan’ı andı.

Ankara
Ankara Güvenpark’ta öğrenciler Berkin için oturma ve okuma eylemi yaptı.
ODTÜ’de Berkin için dersler boykot edildi. Öğrenciler A1 Kapısında basın açıklaması yaptı. Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsünde öğrenciler Berkin için uçurtma uçurdu. Tuzluçayır mahallesinde ise Berkin Elvan için yapılan eyleme polis müdahale etti. Beş kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İzmir
İzmir’de Berkin Elvan için yürüyen Dev-Lis üyesi beş kişi gözaltına alındı.

Erzurum
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Berkin Elvan’ı anmak isteyen öğrenciler ülkücü olduğu belirtilen bir grubun saldırısına uğradı. Olaylarda çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.